Gotowanie

Ciasto jogurtowe z owocami bez pieczenia

Ciasto jogurtowe z owocami leśnymi bez pieczenia to pyszny i szybki deser, idealny na lato. Masa jogurtowa ma konsystencję pianki jest bardzo delikatna i lekka. Deser najlepiej przygotować dzień wcześniej (wieczorem) i podawać następnego dnia. Dzięki temu biszkopty będą bardzie wilgotne. Serdecznie polecam ciasto jogurtowe z owocami leśnymi.

Czekoladowe ciastka z lentilkami

Czekoladowe ciastka z lentilkami lub innymi kolorowymi cukierkami na przykład M&M to świetna propozycja na słodką przekąskę dla dzieci. Dzieci uwielbiają czekoladowe ciastka z kolorowymi cukierkami. Nic dziwnego, ponieważ ciastka świetnie wyglądają są chrupiące i do tego doskonale smakują.

Ciasto z borówkami amerykańskimi

Ciasto z borówkami amerykańskimi jest pyszne, wilgotne i długo zachowuje świeżość. Dodatkowo to bardzo proste i szybkie ciasto, które nawet nie wymagają użycia miksera. Borówki amerykańskie możemy zastąpić jagodami lub czarną porzeczką. Możemy również użyć mrożonych owoców, których nie należy rozmrażać, dzięki czemu ciasto możemy piec przez cały rok. Polecam proste ciasto z borówkami amerykańskimi. 

Ciasto budyniowe z jabłkami i kruszonką

Budyniowe ciasto z jabłkami i kruszonką - to bardzo stary przepis na ciasto ucierane, które jest miękkie w środku , a chrupiące z zewnątrz. W oryginalnym przepisie była margaryna, którą zastąpiłam masłem. Ciasto piekłam z różnymi jabłkami, w tym z papierówkami. Kwaśne jabłka świetnie nadaje się do tego, ponieważ wierz posypany jest bardzo dużą ilością...

Gofry belgijskie z Liège

Gofry belgijskie z Liège to znacznie słodsze gofry niż te, które znamy. Gofry są bardzo chrupiące bez względu na to jakiej użyjemy gofrownicy. Przepis wypróbowałam w gofrownicy 700 W oraz 1200 W. Na samym dole strony znajdziecie zdjęcie obydwu gofrów, które różnią się nieco wyglądem. W smaku są bardzo zbliżone i przede wszystkim chrupiące. Belgia...

Lemoniada cytrynowa – klasyczny przepis

Lemoniada cytrynowa - klasyczny przepis na orzeźwiający napój, idealny na upalne dni. Z podanego przepisu wychodzi ponad 1 litr lemoniady. W kilku prostych krokach można wykonać lemoniadę cytrynową.

Dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki to prosty przepis, w którym nie trzeba używa dodatkowej pektyny lub zagęszczaczy typu żelfix. Czarne porzeczki to jedne z owoców, które mają bardzo dużo pektyny, dlatego podczas gotowania szybko gęstnieją. Przetwory z czarnej porzeczki mają lekko kwaskowaty smak, dlatego doskonale nadają się do przełamania słodkiego smaku w wypiekach. Domowe przetwory z...

Ogórki w musztardzie

Ogórki w musztardzie sarepskiej to jeden z naszych corocznie robionych przetworów na zimę. Do ogórków w zalewie musztardowej najlepiej pasuje musztarda sarepska, ewentualnie francuska. Musztarda delikatesowa jest zbyt mało wyrazista w smaku i nie sprawdzi się do tego przepisu. Ogórki w zalewie musztardowej świetnie pasują do obiadu, sałatki lub jako zagryzka na imprezę.  

Jagodzianki

Jagodzianki to świetny pomysł na wykorzystanie jagód. Domowe jagodzianki świetnie pasują na drugie śniadanie do pracy, szkoły lub do kawy. Dodatkowo przepisem możemy cieszyć się przez cały rok, ponieważ możemy użyć mrożonych owoców. Zamiast jagód można dodać borówki amerykańskiej, które również świetnie pasują. Bułki drożdżowych z jagodami są miękkie, puszyste z dużą ilością nadzienia. Długo...

Truskawkowa chmurka

Truskawkowa chmurka to bardzo znane i lubiane ciasto. Nic dziwnego, ponieważ beza, galaretka z owocami i kruche ciasto są doskonałym połączeniem smaków. Pomimo bezy ciasto nie jest zbyt słodkie, ponieważ znaczną częścią ciasta jest galaretka z dużą ilością owoców. Truskawki możemy użyć świeże lub mrożone, a więc truskawkową chmurkę możemy piec przez cały rok. Polecam!
1 11 12 13 14 15 22