Najlepsze babeczki czekoladowe! Wypróbowałam wiele przepisów na babeczki kakaowe i czekoladowe, jednak ten został okrzyknięty przez moją rodzinę za najlepszy. Często babeczki czekoladowe są suche, dlatego w przepisie dostosowywałam składniki i temperaturę pieczenia metodą prób i błędów. Dzięki czemu babeczki są puszyste, wilgotne i mocno czekoladowe. Babeczki udekorowałam cukrowymi oczami. Serdecznie polecam przepis na najlepsze babeczki czekoladowe!

Czas pieczenia25 min
Temperatura pieczenia160ºC
Ilość sztuk12 sztuk
Kalorie240 kcal/szt.
Trudność łatwałatwa

Kalorie zostały wyliczone na podstawie podanych składników (czekolada deserowa, śmietana 30%).

Babeczki czekoladowe – składniki

  • Masło – 60g
  • Czekolada mleczna lub deserowa – 120 g
  • Jajka – 2 sztuki
  • Cukier – 1/2 szklanki (110 g)
  • Ekstrakt waniliowy – 1 łyżczka
  • Mleko – 125 ml (1/2 szklanki)
  • Mąka pszenna – 1 szklanka (208 g)
  • Kakao niesłodzone – 1/4 szklanki (25 g)
  • Proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki

Polewa czekoladowa

  • Śmietana kremówka 30% lub 36% – 40 ml
  • Czekolada mleczna lub deserowa – 50 g
Kilka uwag co do wyboru czekolady

Ciasto piekłam w różnych wariantach, używając za każdym razem innej czekolady. Wybór czekolady w dużej mierze zależy jaką czekoladę najbardziej lubimy. 

Babeczki czekoladowe – wykonanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. W małym garnku roztopić masło, następnie wsypać pokruszoną czekoladę, pozostawić na kilka minut. Po tym czasie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Sos czekoladowy odstawić na 15 minut, aby trochę ostygł.
  2. Jajka ubić z cukrem, aż do momentu powstania jasnej i puszystej masy. Dodać sos czekoladowy w dwóch turach cały czas ubijając, następnie dodać wanilię.
  3. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Następnie suchą mieszankę dodać do masy na przemian z mlekiem (w  2-3 porcjach), mieszać za pomocą łyżki tylko do połączenia składników (nie używać miksera).
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami do pieczenia. Nałożyć ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Piec w temperaturze 160ºC przez 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia. Wystudzone babeczki wyjąć z formy polać polewą czekoladową. 
Polewa czekoladowa
  1. W małym garnku podgrzać śmietanę kremówkę, aż zacznie wrzeć (nie gotować). Garnek zdjąć z kuchenki i dodać posiekaną czekoladę, odstawić na kilka minut.
  2. Po tym czasie wymieszać, do otrzymania jednolitej konsystencji.
  3. Polewę pozostawić do przestygnięcia, aż zgęstnieje. Można na chwilę włożyć do lodówki. 

Jeśli lubicie babeczki, które nie są suche polecam przepis na pyszne babeczki z dyni oraz babeczki z borówkami

Zobacz również

Dodaj komentarz