Gotowanie

Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami są miękki w  środku, natomiast z zewnątrz mają chrupiącą drożdżową skórkę. Przekąska doskonale pasuje na wiele okazji przez cały rok. Najczęściej paszteciki z kapustą i grzybami podawane są na Wigilię. Do barszczu pasują doskonale, jednak nie tylko. Poniżej mam dla Was propozycję na paszteciki z kapustą i grzybami w wersji...

Gwiazda drożdżowa z makiem

Gwiazda drożdżowa z makiem jest pyszna i puszysta. Tylko na pozór wygląda skomplikowanie. W praktyce przepis na gwiazdę drożdżową jest  pracochłonny, ale całkiem prosty do wykonania. Polecam samodzielnie przygotować masę makową, która jest znacznie lepsza niż nawet najlepsze, gotowe masy z puszki. Z podanego przepisu wychodzi 9 dużych porcji drożdżówki z makiem. 

Sernik z mlekiem w proszku

Sernik z mlekiem w proszku jest wyjątkowo delikatny i puszysty. Dodatkowo sernik piecze się w kąpieli wodnej, dzięki czemu piecze się równomiernie. To jeden z popularniejszych przepisów na sernik. Nic dziwnego, ponieważ sernik jest bardzo smaczny. Sernik piekłam kilka razy. Dążyłam do uzyskania sernika upieczonego, ale nie przypieczonego z wierzchu. Udało się! Dostosowałam temperaturę pieczenia,...

Ciasto biskup

Ciasto Biskup to pyszne, warstwowe ciasto. Od dłuższego czasu przymierzałam się, aby upiec ciasto Biskup. Nie zawiodłam się! Beza, krem budyniowy i galaretka to połączenie warstw, które doskonale do siebie pasują. Galaretka ma niecodzienny smak, ponieważ jest z dżemem. Ciasto jest dosyć pracochłonne, jednak wykonanie poszczególnych warstw można spokojnie podzielić na dwa dni. Wcześniej możemy...

Kutia najlepszy przepis

Kutia najlepszy przepis, pyszna, słodka z dużą ilością bakali. W moim rodzinnym domu na Wigilię zamiast kutii był makaron z makiem. Przyznam, że znacznie bardziej smakuje mi kutia, więc od paru lat właśnie podaję na kolację. Kutię robi zawsze mój mąż na dzień przed Wigilią. Kutia z tego przepisu nie jest wodnista, ale też nie...

Ciasto na pizzę

Najlepsze ciasto na pizzę, które nie wymaga długiego procesu wykonania. Z tego przepisu pizzę mamy już gotową po 2 godzinach. Nie jest to przepis na typową włoską pizzę, na którą musimy czekać co najmniej 12 godzin. Jednak pizza z tego przepisu jest bardzo zbliżona do smaku pizzy jak z dobrej pizzerii. Z podanego przepisu wychodzą...

Chałka bez jajek

Chałka bez jajek, czyli zaplatane ciasto drożdżowe z dużą ilością kruszonki. To jeden z klasycznych wypieków, który świetnie pasuje na śniadanie czy kolację. Domowa chałka jest znaczenie lepsza niż kupiona w sklepie. Puszysta, maślana chałka, doskonała w smaku z piękną strukturą ciasta drożdżowego. Zawsze robiłam chałkę z jajkami, lecz gdy zabrakło jajek w mojej lodówce...

Rogaliki na piwie

Rogaliki na piwie z marmoladą to bardzo popularny przepis. Nic dziwnego, ponieważ rogaliki są bardzo kruche i smaczne. Rogale na piwie możemy nadziać marmoladą, gęstym dżemem lub deserową czekoladą. Po co piwo w cieście? Piwo sprawia, że skórka jest bardziej chrupiąca, a ciasta dłużej zachowują świeżość. Serdecznie polecam przepis na rogaliki na piwie.

Najlepsze babeczki czekoladowe

Najlepsze babeczki czekoladowe! Wypróbowałam wiele przepisów na babeczki kakaowe i czekoladowe, jednak ten został okrzyknięty przez moją rodzinę za najlepszy. Często babeczki czekoladowe są suche, dlatego w przepisie dostosowywałam składniki i temperaturę pieczenia metodą prób i błędów. Dzięki czemu babeczki są puszyste, wilgotne i mocno czekoladowe. Babeczki udekorowałam cukrowymi oczami. Serdecznie polecam przepis na najlepsze...

Paluchy Wiedźmy (Czarownicy)

Paluchy Wiedźmy (Czarownicy) to propozycja na kruche ciastka na Halloween. Ciastka w kształcie palców wyglądają strasznie. Dodatkowo można użyć dżemu porzeczkowego lub truskawkowego, dzięki czemu uzyskamy jeszcze bardziej upiorny efekt Paluchów Wiedźmy. W smaku ciastka są bardzo kruche i maślane. Polecam strasznie pyszne i upiorne ciastka na Halloween. 
1 9 10 11 12 13 22