Chałka bez jajek, czyli zaplatane ciasto drożdżowe z dużą ilością kruszonki. To jeden z klasycznych wypieków, który świetnie pasuje na śniadanie czy kolację. Domowa chałka jest znaczenie lepsza niż kupiona w sklepie. Puszysta, maślana chałka, doskonała w smaku z piękną strukturą ciasta drożdżowego. Zawsze robiłam chałkę z jajkami, lecz gdy zabrakło jajek w mojej lodówce postanowiłam spróbować nowego przepisu. Znalazłam przepis na chałkę bez jajek, która jest doskonała w smaku i niczym nie odbiega od tradycyjnej chałki.

Czas pieczenia35 min
Temperatura pieczenia180ºC
Ilość sztuk30 sztuk
Kalorie125 kcal/szt.
Trudność średniaśredni
 

Chałka bez jajek

  • Mąka pszenna – 3 szklanki i 2 łyżki (500 g)
  • Drożdże świeże – 25 g
  • Mleko – 300 ml
  • Cukier – 1/2 szklanki (100 g)
  • Masło – 50 g
  • Sól – szczypta

Kruszonka

  • Masło – 50 g
  • Mąka pszenna – 3/5 szklanki (100 g)
  • Cukier – 1/3 szklanki (60 g)

Dodatkowo

Masło roztopione – 2 łyżki

Kruszonka
  1. Zimne masło posiekać z mąką, dodać cukier i cukier wanilinowy.
  2. Wszystkie składniki zagnieść palcami, na koniec rozkruszyć.

Kruszonkę schować do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Chałka bez jajek – wykonanie
  1. Do letniego mleka dodać drożdże. Następnie dodać 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, wszystko razem wymieszać. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 15-20 minut). 
  2. Następnie dodać resztę składników (oprócz masła) i wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne (ciasto na początku będzie się kleiło). Jeśli wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego, należy wyrabiać tak długo, aż będzie odchodziło od ścianek miski.
  3. Pod koniec wyrabiania ciasta dodać rozpuszczone masło wyrabiać, aż do połączenia się składników.
  4. Miskę oprószyć mąką, następnie przełożyć do niej uformowane w kulę ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż do podwojenia objętości (około 40 minut).
  5. Po tym czasie ciasto podzielić na trzy części, z każdej porcji uformować wałek o długości około 50 cm (na końcu wałek powinien być nieco cieńszy). Wałki skrzyżować jak na zdjęciu i zaczynając od środka zapleść warkocz. Końce warkocza ścisnąć ze sobą i podwinąć pod spód.
  1. Ciasto posmarować roztopionym masłem, następnie na wierzchu posypać kruszonką.
  2. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez 35 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Chałkę wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Dodaj komentarz