Dania i przekąski

Przepis na domowe bułki do hot dogów

Domowe bułki do hot dogów są miękkie i pyszne. Ten przepis przeszedł moje najmilsze oczekiwania. Bułki są znacznie smaczniejsze od tych kupionych w sklepie, które są zapakowane w torbę foliową. Dodatkowo są równie smaczne i świeże na drugi dzień. Świeże, domowe bułki pasują z parówką lub kabanosem, ale również są bardzo smaczne na śniadanie np....

Suche skórki z chleba – co z nimi zrobić? Przekąski z czerstwego chleba

Skórki z chleba zostały mi z tortu kanapkowego. Nie lubię marnować jedzenia, więc postanowiłam zrobić z nich co smacznego. Przygotowałam bardzo smaczne, proste i chrupiące skórki. Można również użyć kromek czerstwego chleba.

Najlepsze ciastka serowe

Ciastka serowe to pyszna, prosta i aromatyczna przekąska. Zamiast bazylii świetną alternatywą  będzie rozmaryn, szczypiorek, estragon lub pieprz Cayenne. Ciastka najlepiej smakują w dniu upieczenia. Na drugi lub trzeci dzień ciastka możemy podgrzać przez chwilę w piekarniku, dzięki temu będą ponownie chrupiące. 

Choinka z ciasta francuskiego i szpinaku

Choinka z ciasta francuskiego ze szpinakiem to smaczna i prosta przekąska w świątecznym akcencie. Przepisu na dobry, delikatny w smaku szpinak szukałam dosyć długo. Ten przepis jest moim ulubionym, który przygotowuję do różnych potraw już od paru lat. Używam go jako farsz do pierogów, makaronów, zapiekanek. Często przepis urozmaicam różnymi dodatkami, przede wszystkim kurczakiem. Polecam...

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami to podobna wersja do bardzo popularnego przepisu na moim blogu, czyli Ślimaczków z serem i szynką. Nic dziwnego, bo ślimaczki wyglądają i smakują znakomicie. Dodatkowo są proste do wykonania i można je znacznie wcześniej przygotować. Forma podania też może być różnorodna: na ciepło, na zimno z sosem pomidorowym, czosnkowym...

Roladki z tortilli z kurczakiem

Roladki z tortilli z kurczakiem to idealna przystawka na zimno, która sprawdzi się na przyjęciu. Roladki można przygotować z kilku godzinnym wyprzedzeniem, jednak niezbyt długo, ponieważ chłoną wilgoć i miękną. Są proste, kolorowe i pyszne idealne również na lunch. Do tego kremowy serek a’la tzatziki jest niesamowity! Jeśli nie macie placków tortilli to nic nie...

Cukinia faszerowana z kurczakiem

Cukinia faszerowana z kurczakiem w kształcie łódki to pyszne danie, które dodatkowo wygląda oryginalnie i bardzo apetycznie. Danie to można przyrządzić w piekarniku i na grillu. Przepis ten dostałam od mojej przesympatycznej koleżanki Asi. Od tej pory często przygotowuję faszerowaną cukinię w kształcie łódki dla mojej rodziny, również w sezonie grillowym. Ale danie to sprawdza...

Wystrzałowe race lub fajerwerki – czyli przekąski z ciasta francuskiego

Dzisiejsze przekąski z ciasta francuskiego to jedne z najszybszych dań do podania na ciepło. Z pewnością sprawdzą się podczas zbliżającego się Sylwestra, czy na zabawie karnawałowej. Miłym akcentem imprezy sylwestrowej będą kiełbaski udekorowane w kształcie fajerwerków. 

Rolada z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Przed nami Sylwester, następnie karnawał, więc całkiem sporo okazji aby zorganizować domową imprezę. Stąd moja propozycja na pyszną, ciepłą przekąskę z ciasta francuskiego. Głównymi składnikami są pieczarki i szpinak z dodatkiem czosnku, dzięki czemu rolada jest bardzo aromatyczna. 

Pierogi z pieca z kapustą i grzybami

Święta tuż, tuż, mam więc propozycję na jedno z dań wigilijnych. Pieczone pierogi z kapustą i grzybami to alternatywa dla tradycyjnych pierogów lub uszek. Chrupiące wigilijne pierogi można podawać z barszczem jak i samodzielnie. Oprócz tradycyjnych dań chętnie wypróbowuję przepisy na "nowoczesne" dania wigilijne, a przepis na pieczone pierożki już na dobre zagościł u nas...
1 2