Ciasta z owocami

Babka mandarynkowa

Babka mandarynkowa dzięki owocom jest bardziej wilgotna i dłużej zachowuje świeżość. Czasami nie wiemy co zrobić z nadmiarem mandarynek. Zdarza się, że pozostaną owoce na które nikt już nie ma ochoty, bądź trafiła się partia niezbyt smacznych cytrusów. Dlatego jedną z moich propozycji jest babka mandarynkowa. To już kolejny przepis na babkę z dodatkiem owoców....

Sernik pina colada

Sernik pina colada o smaku kokosa i ananasa. Dla mnie to idealne połączenie smaków. Sernik jest bardzo delikatny, wilgotny dodatkowo ma delikatną konsystencja i smak. Na wierzchu sernika jest pyszna, jogurtowa polewa, która nadaje ciekawy smak. Na pewno z polewy jeszcze nie raz skorzystam do innego sernika. Polecam sernik kokosowy pina colada. 

Biszkopt z truskawkami, galaretką i bitą śmietaną

Biszkopt z truskawkami, galaretką i bitą śmietaną. To jedno z ciast, które obowiązkowo robię w sezonie na truskawki. Delikatny śmietanowy krem, orzeźwiająca galaretka z truskawkami i lekki biszkopt to świetne połączenie. Ciasto najbardziej lubię w ciepłe, czerwcowe dni ponieważ można się nim doskonale ochłodzić. Pyszne, proste i lekkie ciasto idealne z sezonowymi owocami. Serdeczne polecam.

Szarlotka z połówkami jabłek

Szarlotka z połówkami jabłek to idealny przepis na ciasto dla leniwych lub zapracowanych ;). Zarówno ciasto jak i jabłka przygotowuje się prosto i szybko. Ciasto jest podobne do kruchego lecz bardziej elastyczne, dzięki czemu łatwo się rozwałkowuje. Długo przymierzałam się do upieczenia szarlotki z połówkami jabłek. Obawiałam się, że tak duże kawałki jabłek będą twarde...

Kruche ciasto z owocami leśnymi i budyniową pianką

Kruche ciasto z owocami leśnymi i budyniową pianką to przepis, do którego lubię często wracać. Ciasto robiłam z różnymi owocami w zależności od sezonu. Dodatkowo możemy użyć owoców świeżych, sezonowych lub mrożonych. Za każdym razem wychodzi bardzo dobre. Kruche, maślane ciasto w połączeniu z owocami i lekką pianką doskonale do siebie pasuje i zachwyca smakiem....

Tort bezowy z brzoskwiniami

Tort bezowy z brzoskwiniami i bitą śmietaną to tort jeden z prostszych do wykonania. Beza doskonale pasuje zarówno z owocami sezonowymi, jak również z puszki lub kompotu. Tort bezowy kroi się bardzo dobrze, ponieważ beza jest chrupiąca z zewnątrz, a miękka w środku. Bezę najlepiej przełożyć kremem i owocami tuż przed podaniem. 

Ciasto mandarynkowe odwracane

Ciasto mandarynkowe odwracane to proste babkowe ciasto, które jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Co zrobić z nadmiarem mandarynek? Ciasto z mandarynkami to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru owoców również tych kwaśnych. Mandarynki w cieście nie powodują gorzkiego posmaku. Dodatkowo przygotowanie ciasta nie zajmie nam zbyt wiele czasu, około 15 minut + czas pieczenia. Ciasto mandarynkowe...

Ciasto drożdżowe z jabłkami

Ciasto drożdżowe z jabłkami to bardzo stary przepis z zeszytu mojej mamy. Pyszny, klasyczny drożdżowiec z owocami do którego można użyć zarówno wspomnianych już jabłek jak i połówek śliwek. Dokonałam jednej zmiany w przepisie, użyłam masła zamiast margaryny. To właśnie masło nadaje niesamowity smak i aromat. Dzięki owocom ciasto nie jest suche. Jabłka należy pokroić...

Ciasto jogurtowe z owocami bez pieczenia

Ciasto jogurtowe z owocami leśnymi bez pieczenia to pyszny i szybki deser, idealny na lato. Masa jogurtowa ma konsystencję pianki jest bardzo delikatna i lekka. Deser najlepiej przygotować dzień wcześniej (wieczorem) i podawać następnego dnia. Dzięki temu biszkopty będą bardzie wilgotne. Serdecznie polecam ciasto jogurtowe z owocami leśnymi.

Ciasto z borówkami amerykańskimi

Ciasto z borówkami amerykańskimi jest pyszne, wilgotne i długo zachowuje świeżość. Dodatkowo to bardzo proste i szybkie ciasto, które nawet nie wymagają użycia miksera. Borówki amerykańskie możemy zastąpić jagodami lub czarną porzeczką. Możemy również użyć mrożonych owoców, których nie należy rozmrażać, dzięki czemu ciasto możemy piec przez cały rok. Polecam proste ciasto z borówkami amerykańskimi. 
1 2 3