Gwiazda drożdżowa z makiem jest pyszna i puszysta. Tylko na pozór wygląda skomplikowanie. W praktyce przepis na gwiazdę drożdżową jest  pracochłonny, ale całkiem prosty do wykonania. Polecam samodzielnie przygotować masę makową, która jest znacznie lepsza niż nawet najlepsze, gotowe masy z puszki. Z podanego przepisu wychodzi 9 dużych porcji drożdżówki z makiem. 

Czas pieczenia25 min
Temperatura pieczenia180ºC
Ilość sztuk9 sztuk
Kalorie604 kcal/szt.
Trudność średniaśredni
Rozmiar formy35 cm

Masa makowa

  • Mak – 200 g
  • Miód – 2 łyżki płaskie (40 g)
  • Cukier brązowy – 1 i 1/2 łyżki (40 g) 
  • Orzechy – 20 g (włoskie, migdały lub laskowe)
  • Suszona żurawina – 40 g
  • Ekstrakt z migdałów – 1 łyżeczka
  • Cynamon – 1/2 łyżeczki
  • Masło roztopione – 1/2 łyżki
  • Kandyzowana skórka z pomarańczy – 30 g

Ciasto drożdżowe

  • Mąka pszenna – 540 g mąki pszennej
  • Cukier – 80 g
  • Sól – 3/4 łyżeczki
  • Drożdże – 10 g suchych lub 20 g świeżych
  • Masło roztopione – 75 g
  • Mleko UHT – 1 szklanka (250 ml)
  • Jajka L – 2 sztuki

Lukier

  • Cukier puder – 1 szklanka (140 g)
  • Gorąca woda – kilka łyżek (3-4 łyżki)

Dodatkowo

  • Granat, żurawina lub kandyzowana skórka z pomarańczy – do dekoracji
Masa makowa
  1. Mak zalać wrzątkiem około 2 cm ponad makiem i gotować na małym ogniu przez 30 minut, pozostawić pod przykryciem do przestudzenia.
  2. Po tym czasie mak przecedzamy przez sito i dobrze odsączamy.
  3. Mak zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Jeśli używamy gotowego maku mielonego wystarczy mak zalać 2-krotnie wrzątkiem i odcedzić.

*Gotowy mak mielony również mielę jednokrotnie lub blęduję, dzięki temu masa makowa ma bardziej kremową konsystencję.

Ciasto drożdżowe
  1. Jeśli używamy świeżych drożdży należy zrobić zaczyn: Do letniego mleka dodać drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 3 łyżki mąki, wszystko razem wymieszać. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 15-20 minut).
  2. Do zaczynu dodać mąkę (jeśli używamy suchych drożdży zamiast zaczynu dodać do mąki suche drożdże), resztę składników (oprócz masła) i wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne (ciasto na początku będzie się kleiło). Jeśli wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego, należy wyrabiać tak długo, aż będzie odchodziło od ścianek miski.
  3. Pod koniec wyrabiania ciasta dodać rozpuszczone masło wyrabiać, aż do połączenia się składników.
  4. Miskę oprószyć mąką, następnie przełożyć do niej uformowaną w kulę ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
  5. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 równe części (4 x po około 260 g) i uformować kule.
  6. Stolnicę lub blat lekko podsypać mąką. Każdą kulę ciasta rozwałkować na okrągły placek o średnicy 27 cm. Jeśli ciasto nie chce się rozwałkować i ciasto „cofa się” pozostawić na kilka minut i ponownie rozwałkować do odpowiedniej wielkości. 
  1. Dużą blaszkę (najlepiej z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia (blaszka musi mieć średnicę około 35 cm).
  2. Pierwszy placek ciasta położyć na papierze i posmarować 1/3 masy makowej pozostawiając od brzegu 1 cm nieposmarowany.
  1. Przykryć kolejnym plackiem drożdżowym, posmarować 1/3 masy makowej. Czynność powtarzać z kolejnym plackiem drożdżowym. Na koniec ułożyć 4 placek i niczym nie smarować.
  2. Na środku ciasta postawić małą szklankę. Ciasto przekroić na 16 części, nie docinając do środka gwiazdy (docinając tylko do szklanki).
  1. Dwa sąsiadujące kawałki ciasta wziąć w dłoń i obkręcić dwukrotnie, zwrócone ku sobie. Końce należy zlepić ze sobą. Czynność powtórzyć z kolejnymi paskami ciasta. 
  1. Ciasto przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia, aż gwiazda podwoi swoją objętość.
  1. Po wyrośnięciu gwiazdę posmarować roztrzepanym jajkiem.
  2. Następnie gwiazdę drożdżową wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC, piec około 25 minut (z termoobiegiem lub góra-dół). Po tym czasie wyjąć i przestudzić.
  3. Lekko ciepłą gwiazdę polukrować. Można udekorować ziarenkami granata, żurawiną lub kandyzowaną skórką pomarańczową.
Lukier
  1. Do miski wsypujemy cukier puder, dodajemy 2 łyżki wody i mieszamy za pomocą łyżki.
  2. Stopniowo dodajemy po łyżce gorącej wody, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Rzadszy lukier łatwiej jest rozprowadzić, natomiast spływa i pozostaje cienka warstwa lukru. Natomiast gęsty lukier trudniej rozsmarować jednak nie spływa i pozostaje grubsza warstwa.

Przepis zaczerpnięty (zmodyfikowany) ze strony www.mojewypieki.com.

Zobacz również

Dodaj komentarz