Najlepsze ciasto na pizzę, które nie wymaga długiego procesu wykonania. Z tego przepisu pizzę mamy już gotową po 2 godzinach. Nie jest to przepis na typową włoską pizzę, na którą musimy czekać co najmniej 12 godzin. Jednak pizza z tego przepisu jest bardzo zbliżona do smaku pizzy jak z dobrej pizzerii. Z podanego przepisu wychodzą dwie pizzę na średnim lub cienkim spodzie, w zależności jak cienko uformujemy ciasto. Smaczna pizza to nie tylko dobry przepis na ciasto, ale również kwestia pieczenia. Poniżej napiszę krok po kroku jak zrobić pizzę na chrupiącym spodzie w domowych warunkach. Pizzę robię bardzo często aż dziwne, że przepis dopiero teraz pojawił się na blogu.

Czas pieczenia10 min
Temperatura pieczenia250ºC
Ilość sztuk 2 pizze
Kalorie917 kcal/szt.
Trudność średniaśredni

Zaczyn na pizzę

  • Ciepła woda – 220 ml 
  • Mąka pszenna – 2 łyżki (30 g)
  • Drożdże świeże – 15 g
  • Cukier – 1 łyżeczka

Ciasto na pizzę

  • Mąka pszenna najlepiej 00 lub 450, 550 – 2,5 szklanki bez 2 łyżek (370 g)
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Olej – 1 łyżka

Sos pomidorowy

  • Pomidory świeże lub w puszce – 400 g
  • Oliwa – 1 łyżka
  • Czosnek – 1  ząbek 
  • Oregano – 1 łyżeczka
  • Sól – 1/2 łyżeczki 

 

Kilka uwag
  • Surowe ciasto na pizzę można przechować w lodówce do następnego dnia, szczelnie zawijając folią, aby nie wyschło. Przed planowanym pieczeniem pizzy ciasto należy wyjąć około 30 minut wcześniej. 
  • Idealną mąką na pizzę jest mąka pszenna typu 00, jednak możemy również użyć mąki pszenne typ 450 lub 550.
  • Pizzę należy piec w rozgrzanym piekarniku do maksymalnej temperatury. Im wyższa temperatura tym lepszy smak pizzy. 
  • Dzięki rozgrzanej blaszce w piekarniku skracamy czas pieczenia, a pizza jest znacznie smaczniejsza. Dużą blaszkę np. z wyposażenia piekarnika lub kamień do pizzy rozgrzewamy w piekarniku. Blaszka nagrzewa się nieco dłużej, niż uzyskanie temperatury w piekarniku. Kamień natomiast nagrzewa się nawet przez 30 minut. 
  • Z dodatkami do pizzy nie należy przesadzać. Zbyt duża ilość za bardzo obciąży ciasto oraz przytłumi smak samego ciasta. 
  • Sos do pizzy najlepszy jest domy. Jeśli jednak nie mamy czasu na jego przygotowanie, najszybszym sposobem jest użycie dobrej jakości ketchupu +oregano. 
  •  
Ciasto na pizze

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    1. Zaczyn: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 15-20 minut). 
    2. W misce lub na stolnicy dodać mąkę i sól, następnie wlać zaczyn.
    3. Wyrobić ciasto przez około 10-15 minut. Ciasto na początku będzie się mocno kleiło natomiast nie należy dokładać mąki. Dzięki takiej konsystencji ciasto po upieczeniu nie będzie twarde, a chrupiące. Jeśli wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego, należy wyrabiać tak długo, aż będzie odchodziło od ścianek miski, czyli około 10 minut.
    4. Pod koniec wyrabiania ciasta dodać olej wyrabiać, aż do połączenia się składników.
    5. Ciasto przełożyć do miski. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
    6. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, uformować z nich kulki i odłożyć na dwa papiery do pieczenia lekko podsypane mąką. Następie każde ciasto delikatnie spłaszczyć i rozciągać palcami, brzegi ciasta pozostawiać nieco grubsze. Ciasto na początku może trudniej rozprowadzać się i cofać, jednak po odczekaniu chwili będziemy mogli je dalej rozciągać.
    7. Na ciasto wyłożyć sos pomidorowy (ewentualnie ketchup + oregano), ser oraz ulubione dodatki. Na wierzchu posypać oregano. Odczekać około 10 minut. Pizzę wraz z papierem przełożyć na deskę lub blaszkę, dzięki temu łatwiej będzie przełożyć do piekarnika. 
Pizza pieczenie
  1. Blaszkę z wyposażenia piekarnika lub kamień do pizzy umieść w piekarniku. Piekarnik należy rozgrzać do maksymalnej temperatury (piekę w temperaturze 250ºC), ustaw grzanie od dołu lub funkcję termoobiegu (wszystko zależy od piekarnika, proponuję wypróbować dwa sposoby i wybrać ten najlepszy). Uwaga! Kamień na pizzę rozgrzewa się około 30 minut. 
  2. Do rozgrzanego piekarnika przełóż pizzę wraz z papierem na blaszkę lub kamień. Pizzę należy piec około 7-10 minut, aż rant pizzy będzie podpieczony.
Sos do pizzy
  1. Na patelnię wlać oliwę i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażyć przez krótką chwilę.
  2. Jeśli używamy pomidorów z puszki, najpierw odlewamy wodę (jeśli pomidory są całe), dodajemy na patelnię. 
    W przypadku pomidorów świeżych, najpierw obieramy je ze skórki, następnie zgniatamy w dłoniach, aby wyleciała z nich woda, pomidory przekładamy na patelnię.
  3.  Sos należy gotować na wolnym ogniu przez około 30-40minut co jakiś czas mieszając, aż zgęstnieje. Pod koniec gotowania sos doprawić solą i oregano.
  4. Na koniec sos zmiksować za pomocą blendera lub przetrzeć przez sitko. 

Sosy można przechować w lodówce przez 2 dni.

Zobacz również

Dodaj komentarz