Rogaliki na piwie z marmoladą to bardzo popularny przepis. Nic dziwnego, ponieważ rogaliki są bardzo kruche i smaczne. Rogale na piwie możemy nadziać marmoladą, gęstym dżemem lub deserową czekoladą. Po co piwo w cieście? Piwo sprawia, że skórka jest bardziej chrupiąca, a ciasta dłużej zachowują świeżość. Serdecznie polecam przepis na rogaliki na piwie

Czas pieczenia25-30 min
Temperatura pieczenia180ºC
Ilość sztuk32 sztuki
Kalorie117 kcal/szt.
Trudność średniaśredni

Kalorie zostały wyliczone na podstawie podanych składników.

Rogaliki na piwie – składniki

  • Masło – 220 g
  • Cukier puder – 4 łyżki (33 g)
  • Piwo – 1/2 szklanki (125 ml)
  • Mąka pszenna – 2 szklanki i 3 łyżki (350 g)

Dodatkowo

  • Marmolada lub gęsty dżem – 280 g
  • Cukier puder do posypania – 1 łyżka
Rgaliki na piwie – wykonanie

Składniki na ciasto kruche powinny być schłodzone.

  1. Zimne masło posiekać. Na stolnicy, blacie lub w misce wymieszać wszystkie składniki, szybko zagnieść lub zmiksować robotem kuchennym do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
  3. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Blat lekko podsypać mąką, każdy kawałek ciasta rozwałkować na grubość około 2 mm na kształt koła, następie pokroić na  8 równych trójkątów.
  4. Na środku każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę marmolady lub gęstego dżemu.
  5. Trójkąty zwijać od szerszej strony do węższej. Końce rogali lekko uformować do środka.  
  1. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, schłodzić w lodówce przez 15 minut.
  2. Schłodzone rogaliki piec w nagrzanym piekarniku do 180ºC przez 25-30 minut, aż do zarumienia.
  3. Po wystudzeniu rogaliki posypać cukrem pudrem. 

Dodaj komentarz