Ciasto Biskup to pyszne, warstwowe ciasto. Od dłuższego czasu przymierzałam się, aby upiec ciasto Biskup. Nie zawiodłam się! Beza, krem budyniowy i galaretka to połączenie warstw, które doskonale do siebie pasują. Galaretka ma niecodzienny smak, ponieważ jest z dżemem. Ciasto jest dosyć pracochłonne, jednak wykonanie poszczególnych warstw można spokojnie podzielić na dwa dni. Wcześniej możemy upiec bezę i biszkopt, a nawet zrobić krem. Jedynie galaretkę należy zrobić w dniu składania ciasta. Ciasto Biskup polecam na święta i przyjęcia, który swoim smakiem i wyglądem zachwyci nawet najbardziej wymagających gości.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciasto można upiec wcześniej, przechowywać w lodówce szczelnie owinięte folią spożywczą do tygodnia czasu.
Gotowy krem można przygotować dwa dni wcześniej, przechowywać w lodówce. Przed nałożeniem krem należy wyciągnąć z lodówki na 15 minut, aby zmiękł. Wymieszać energicznie łyżką i nakładać.
Bezę można upiec dzień wcześniej, przechowywać w suchym miejscu.
Przepis zaczerpnięty (zmodyfikowany) ze strony www.marta-gotuje.pl