Ciastka

Pierniczki staropolskie z marmoladą

Pierniczki staropolskie z marmoladą to najlepsze pierniczki jakie jadłam. Miękkie, aromatyczne po prostu doskonałe. Bardzo długo zachowują świeżość, więc możemy je zrobić na tydzień lub nawet dwa tygodnie wcześniej. Pierniczki staropolskie są zrobione z ciasta długodojrzewającego. Dlatego surowe ciasto należy przygotować i przechowywać w lodówce minimum 3 tygodnie przed pieczeniem. Czas oczekiwania i włożona praca...

Ciasto na piernik staropolski

Ciasto na piernik staropolski - długo dojrzewający to klasyczny przepis na świąteczne wypieki. Ciasto należy przygotować najpóźniej na 3-4 tygodnie przed pieczeniem, a najlepiej na 6 tygodni. Z tego przepisu wychodzą trzy pierniki lub ponad 200 pierniczków z nadzieniem. W mojej ocenie piernik musi mieć bardzo dobre nadzienie i polewę, aby w smaku był wyjątkowy....

Ciastka z czekoladą i żurawiną

Ciastka z czekoladą i żurawiną to jedne z naszych ulubionych ciastek. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Ciastka są bardzo szybkie do wykonania, ponieważ nadkłada się je łyżką i pod wpływem ciepła rozpuszczają się i tworzą okrągły kształt. Ciastka piekłam wiele razy. Jeśli chcemy uzyskać bardziej chrupiące ciastka, należy użyć białej czekolady (posiekanej), wtedy ciastka...

Mini bezy kolorowe

Mini bezy kolorowe są bardzo dekoracyjne. Świetnie nadają się jako ozdobny akcent do ciasta lub tortu. Bezy to jedne z szybszych słodkości do przygotowania, oczywiście nie licząc czasu suszenia. Trzymając się dokładnie przepisu wykonanie bezy nie powinno sprawić kłopotu. Dodatkowo napisałam kilka uwag, dlaczego beza czasami nie wychodzi idealna. Polecam również przepis na tort bezowy...

Wafle domowe z orzechami

Wafle domowe z orzechami przypominają w smaku znane wafelki Knoppers. Nieco bardziej pracochłonne niż domowe wafelki z mlekiem w proszku, jednak ich smak jest doskonały, więc warto poświęcić swój czas. Wafelki szczególnie posmakują fanom kremów orzechowych, ponieważ mają bardzo intensywnym smaku orzechów laskowych i czekolady. Ze względu na specyficzny zapach orzechów laskowych nie należy zamieniać...

Rogaliki na piwie

Rogaliki na piwie z marmoladą to bardzo popularny przepis. Nic dziwnego, ponieważ rogaliki są bardzo kruche i smaczne. Rogale na piwie możemy nadziać marmoladą, gęstym dżemem lub deserową czekoladą. Po co piwo w cieście? Piwo sprawia, że skórka jest bardziej chrupiąca, a ciasta dłużej zachowują świeżość. Serdecznie polecam przepis na rogaliki na piwie.

Paluchy Wiedźmy (Czarownicy)

Paluchy Wiedźmy (Czarownicy) to propozycja na kruche ciastka na Halloween. Ciastka w kształcie palców wyglądają strasznie. Dodatkowo można użyć dżemu porzeczkowego lub truskawkowego, dzięki czemu uzyskamy jeszcze bardziej upiorny efekt Paluchów Wiedźmy. W smaku ciastka są bardzo kruche i maślane. Polecam strasznie pyszne i upiorne ciastka na Halloween. 

Wafle z mlekiem w proszku

Wafle z mlekiem w proszku to smak mojego dzieciństwa. Najczęściej mama robiła wafle o smaku waniliowym lub waniliowo-kakaowym. Lubię smak mleka w proszku, dlatego używam jego w wypiekach, na przykład jako polewę lub krem do tortu. Jako dziecko mleko w proszku czasami jadłam łyżką, jego smak i klejąca konsystencja jest niezapomnianym wspomnieniem. Domowe wafle z...

Ciastka francuskie z budyniem i malinami

Ciastka francuskie z budyniem i malinami to bardzo smaczna, słodka przekąska, której wykonie zajmie nam niewiele czasu. Dzięki malinom ciastka są lekko kwaśne, dlatego jeśli lubimy słodsze wypieki polecam ciasteczka posypać cukrem pudrem.

Czekoladowe ciastka z lentilkami

Czekoladowe ciastka z lentilkami lub innymi kolorowymi cukierkami na przykład M&M to świetna propozycja na słodką przekąskę dla dzieci. Dzieci uwielbiają czekoladowe ciastka z kolorowymi cukierkami. Nic dziwnego, ponieważ ciastka świetnie wyglądają są chrupiące i do tego doskonale smakują.
1 2 3