Ciastka

Domowy przepis na ciastka Kocie Języczki

Przedstawiamy przepis na Kocie Języczki - niepozorne, lecz wyjątkowo smaczne ciasteczka. Ich subtelną magię kryje niezwykła cienkość i chrupkość. Choć wyglądają skromnie, to właśnie w tej prostocie kryje się ich niezwykłe smakowe bogactwo. Delikatność białek jaj w połączeniu z cukrem nadaje lekkości, tworząc niezapomniany smak i konsystencję ciastek. 

Bardzo Chrupiące Ciastka z Mascarpone

Przyznaję, że próbowałam różnych przepisów na ciastka z mascarpone, ale żaden z nich nie spełnił moich oczekiwań. Wiele z nich było twarde i gumowate, co sprawiło, że byłam rozczarowana. Dopiero ten konkretny przepis zaskoczył mnie swoim smakiem, kruchością. Teraz, dzięki tej niezwykłej kombinacji mascarpone i masła, mogę delektować się prawdziwie doskonałym smakiem kruchych ciasteczek na...

Ciastka z dynią i płatkami owsianymi

Zapraszamy Cię do spróbowania naszych wyjątkowych ciastek z dynią i płatkami owsianymi. Po upieczeniu są one niezwykle miękkie, a ich skórka pomarańczowa nadaje im wyjątkowego charakteru. To doskonały wybór dla miłośników subtelnych smaków. Dodatkowo, zalecamy użycie czekolady z pomarańczą, która doskonale wzbogaci smak ciastek. Jej lekko gorzki posmak znakomicie komponuje się z delikatną słodyczą dyni...

Ciastka Heidesand – Niemieckie ciastka świąteczne

Ciastka Heidesand – Niemieckie ciastka świąteczne w szczególności są popularne w północnej części Niemiec. Ciastka Heidesand są bardzo kruche i maślane. Dodając do ciasta otartą skórkę z cytryny lub aromat waniliowy możemy nadać swój ulubiony smak ciastek. Najbardziej popularnym dodatkiem w którym obtacza się ciasto jest cukier, jednak dla urozmaicenia polecam wypróbowanie mielonych orzechów i...

Najszybsze faworki czyli a’la faworki z ciasta francuskiego

Najszybsze faworki czyli a'la faworki z ciasta francuskiego. To pyszna i błyskawiczna przekąska. Nie znam szybszego przepisu na faworki. Oczywiście smak jest inny niż tradycyjne faworki, jednak są również bardzo kruche i doskonałe do pochrupania. W mojej ocenie to doskonała alternatywa na szybką, słodką przekąskę.

Pierniczki staropolskie z marmoladą

Pierniczki staropolskie z marmoladą to najlepsze pierniczki jakie jadłam. Miękkie, aromatyczne po prostu doskonałe. Bardzo długo zachowują świeżość, więc możemy je zrobić na tydzień lub nawet dwa tygodnie wcześniej. Pierniczki staropolskie są zrobione z ciasta długodojrzewającego. Dlatego surowe ciasto należy przygotować i przechowywać w lodówce minimum 3 tygodnie przed pieczeniem. Czas oczekiwania i włożona praca...

Ciasto na piernik staropolski

Ciasto na piernik staropolski - długo dojrzewający to klasyczny przepis na świąteczne wypieki. Ciasto należy przygotować najpóźniej na 3-4 tygodnie przed pieczeniem, a najlepiej na 6 tygodni. Z tego przepisu wychodzą trzy pierniki lub ponad 200 pierniczków z nadzieniem. W mojej ocenie piernik musi mieć bardzo dobre nadzienie i polewę, aby w smaku był wyjątkowy....

Ciastka z czekoladą i żurawiną

Ciastka z czekoladą i żurawiną to jedne z naszych ulubionych ciastek. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Ciastka są bardzo szybkie do wykonania, ponieważ nadkłada się je łyżką i pod wpływem ciepła rozpuszczają się i tworzą okrągły kształt. Ciastka piekłam wiele razy. Jeśli chcemy uzyskać bardziej chrupiące ciastka, należy użyć białej czekolady (posiekanej), wtedy ciastka...

Mini bezy kolorowe

Mini bezy kolorowe są bardzo dekoracyjne. Świetnie nadają się jako ozdobny akcent do ciasta lub tortu. Bezy to jedne z szybszych słodkości do przygotowania, oczywiście nie licząc czasu suszenia. Trzymając się dokładnie przepisu wykonanie bezy nie powinno sprawić kłopotu. Dodatkowo napisałam kilka uwag, dlaczego beza czasami nie wychodzi idealna. Polecam również przepis na tort bezowy...

Wafle domowe z orzechami

Wafle domowe z orzechami przypominają w smaku znane wafelki Knoppers. Nieco bardziej pracochłonne niż domowe wafelki z mlekiem w proszku, jednak ich smak jest doskonały, więc warto poświęcić swój czas. Wafelki szczególnie posmakują fanom kremów orzechowych, ponieważ mają bardzo intensywnym smaku orzechów laskowych i czekolady. Ze względu na specyficzny zapach orzechów laskowych nie należy zamieniać...
1 2 3