Przetwory

Dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki to prosty przepis, w którym nie trzeba używa dodatkowej pektyny lub zagęszczaczy typu żelfix. Czarne porzeczki to jedne z owoców, które mają bardzo dużo pektyny, dlatego podczas gotowania szybko gęstnieją. Przetwory z czarnej porzeczki mają lekko kwaskowaty smak, dlatego doskonale nadają się do przełamania słodkiego smaku w wypiekach. Domowe przetwory z...

Ogórki w musztardzie

Ogórki w musztardzie sarepskiej to jeden z naszych corocznie robionych przetworów na zimę. Do ogórków w zalewie musztardowej najlepiej pasuje musztarda sarepska, ewentualnie francuska. Musztarda delikatesowa jest zbyt mało wyrazista w smaku i nie sprawdzi się do tego przepisu. Ogórki w zalewie musztardowej świetnie pasują do obiadu, sałatki lub jako zagryzka na imprezę.  

Dżem z dyni, pomarańczy i jabłek

Dżem z dyni, jabłek i pomarańczy w smaku jest aromatyczny, słodki, a zarazem delikatny. Koniecznie spróbujcie mojego dżemu bez dodatku cynamonu!

Puree z dyni

Przepis na puree z dyni, czyli podstawowy składnik większości przepisów. Można wykorzystać do zup, sosów, makaronów, placków, a także wypieków i deserów.