Ciasta kruche

Krówka – kruche ciasto z karmelem

Ciasto "krówka" swoją popularność i różnorodność wersji zawdzięcza genialnemu połączeniu kruchego ciasta z kajmakiem. Dodatkowo delikatny, niezbyt słodki krem śmietanowy idealnie dopełnia jego smak. Taka wersja powstaje u mnie w domu. Blaty kruchego ciasta można upiec nawet dwa dni wcześniej, więc wykonanie można podzielić na dwa etapy. Niestety po złożeniu musi "poleżeć", aby można było...

Ciastka kokosowe z kajmakiem

Pyszne i proste do wykonania ciastka kokosowe. Zrobiłam je spontanicznie, korzystając z tego co miałam w spiżarce. Wyszło smakowicie! Połączenie kruchego ciasta z kajmakiem i czekoladą to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Całość uzupełnia kokosowy smak, który nie jest zbyt intensywny.

Ciasto orzechowe z karmelem

Ciasto orzechowe jest jednym z moich ulubionych. Ma dwie warstwy orzechów oblanych karmelem w związku z tym jest pyszne i bardzo słodkie. Zagościło u nas w domu na stałe i chętnie piekę je na uroczystości rodzinne i święta. Ciasto należy do tych, które muszą leżakować. Pełnię smaku uzyskuje dopiero od 1 do 2 dni po...

Pyszna szarlotka z chrupiącą bezą

Ciasta z jabłkami nigdy się nam nie nudzą i zawsze najszybciej zostają zjedzone. Proponowana szarlotka jest bardzo krucha i maślana z dużą ilością aromatycznych jabłek i chrupiącą bezą. 

Tarta z owocami i malinową frużeliną

Tarta z frużeliną malinową, kremem mascarpone i owocami lata. W smaku niezbyt słodkia, bardzo owocowa z delikatnym kremem mascarpone.

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Idealne kruche ciasto z lekką budyniową pianką i malinami. Nie trzeba przechowywać w lodówce więć doskonałe sprawdzi się na każdym przyjęciu.

Malinowa chmurka ciasto z malinami i bezą

Malinowa chmurka pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Kruche ciasto, galaretka z dużą ilością malin i chrupiącą bezą to wspaniałe połączenie smaków.