Ciasta kruche

Tort Number Cake czekoladowy

Tort Number Cake czekoladowy wykonany z kruchego ciasta jest idealnym wyborem! Delikatna baza kruchego ciasta nadaje mu wyjątkowego smaku i konsystencji. Przełożony kremem czekoladowym i udekorowany czekoladkami Kinder, ten tort nie tylko zachwyca wyglądem, ale i rozpływa się w ustach, zapewniając niezapomniane doznania smakowe.

Ciasto Marshmallow

Ciasto Marshmallow to bardzo słodkie, chrupiące i ciągnące ciasto. Ciasto z kremem Marshmallow planowałam upiec od dłuższego czasu. Zachęciła mnie ciągnąca pianka Marshmallow i rozpuszczona czekolada. Nie zawiodłam się, ciasto jest wyjątkowo pyszne, jednak też bardzo słodkie. Po jednym kawałku ciasta można zaspokoić nawet ogromną ochotę na słodycze. Ciasto jest proste do wykonania, a największą...

Szarlotka z połówkami jabłek

Szarlotka z połówkami jabłek to idealny przepis na ciasto dla leniwych lub zapracowanych ;). Zarówno ciasto jak i jabłka przygotowuje się prosto i szybko. Ciasto jest podobne do kruchego lecz bardziej elastyczne, dzięki czemu łatwo się rozwałkowuje. Długo przymierzałam się do upieczenia szarlotki z połówkami jabłek. Obawiałam się, że tak duże kawałki jabłek będą twarde...

Kruche ciasto z owocami leśnymi i budyniową pianką

Kruche ciasto z owocami leśnymi i budyniową pianką to przepis, do którego lubię często wracać. Ciasto robiłam z różnymi owocami w zależności od sezonu. Dodatkowo możemy użyć owoców świeżych, sezonowych lub mrożonych. Za każdym razem wychodzi bardzo dobre. Kruche, maślane ciasto w połączeniu z owocami i lekką pianką doskonale do siebie pasuje i zachwyca smakiem....

Mazurek z kajmakiem i marcepanem

Mazurek z kajmakiem i marcepanem to kolejna propozycja na święta wielkanocne. W moim rodzinnym domu nigdy nie było mazurków. Jednak ich smak zdecydowanie przypadł mnie i całej rodzinie do gustu, więc na pewno będzie to już nasza tradycja. Połączenie kruchego ciasta ze słodkim kajmakiem, dodatkowo wykończone aromatycznym marcepanem, to prawdziwa uczta dla smakoszy.

Truskawkowa chmurka

Truskawkowa chmurka to bardzo znane i lubiane ciasto. Nic dziwnego, ponieważ beza, galaretka z owocami i kruche ciasto są doskonałym połączeniem smaków. Pomimo bezy ciasto nie jest zbyt słodkie, ponieważ znaczną częścią ciasta jest galaretka z dużą ilością owoców. Truskawki możemy użyć świeże lub mrożone, a więc truskawkową chmurkę możemy piec przez cały rok. Polecam!

Krówka – kruche ciasto z karmelem

Ciasto "krówka" swoją popularność i różnorodność wersji zawdzięcza genialnemu połączeniu kruchego ciasta z kajmakiem. Dodatkowo delikatny, niezbyt słodki krem śmietanowy idealnie dopełnia jego smak. Taka wersja powstaje u mnie w domu. Blaty kruchego ciasta można upiec nawet dwa dni wcześniej, więc wykonanie można podzielić na dwa etapy. Niestety po złożeniu musi "poleżeć", aby można było...

Ciastka kokosowe z kajmakiem

Pyszne i proste do wykonania ciastka kokosowe. Zrobiłam je spontanicznie, korzystając z tego co miałam w spiżarce. Wyszło smakowicie! Połączenie kruchego ciasta z kajmakiem i czekoladą to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Całość uzupełnia kokosowy smak, który nie jest zbyt intensywny.

Orzechowiec z karmelem

Ciasto orzechowe jest jednym z moich ulubionych. Ma dwie warstwy orzechów oblanych karmelem w związku z tym jest pyszne i bardzo słodkie. Zagościło u nas w domu na stałe i chętnie piekę je na uroczystości rodzinne i święta. Ciasto należy do tych, które muszą leżakować. Pełnię smaku uzyskuje dopiero od 1 do 2 dni po...

Pyszna szarlotka z chrupiącą bezą

Ciasta z jabłkami nigdy się nam nie nudzą i zawsze najszybciej zostają zjedzone. Proponowana szarlotka jest bardzo krucha i maślana z dużą ilością aromatycznych jabłek i chrupiącą bezą. 
1 2