Ciasta

Wafle domowe z orzechami

Wafle domowe z orzechami przypominają w smaku znane wafelki Knoppers. Nieco bardziej pracochłonne niż domowe wafelki z mlekiem w proszku, jednak ich smak jest doskonały, więc warto poświęcić swój czas. Wafelki szczególnie posmakują fanom kremów orzechowych, ponieważ mają bardzo intensywnym smaku orzechów laskowych i czekolady. Ze względu na specyficzny zapach orzechów laskowych nie należy zamieniać...

Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami to pyszne, puszyste domowe bułeczki. W sezonie na truskawki nie może zabraknąć słodkich, świeżych bułeczek z truskawkami. Oczywiście truskawki możemy zamienić na inne owoce np. rabarbar lub jagody. Na blogu zajdziecie również przepis na bułki z serem lub jagodzianki.

Najlepszy przepis na chałkę

Najlepszy przepis na chałkę, która jest puszysta z dużą ilością kruszonki. Wszystkie domowe ciasta drożdżowe są najsmaczniejsze świeże. Z podanego przepisu wychodzą dwie duże chałki, co dla niektórych może okazać się zbyt dużo do zjedzenia, w krótkim czasie. Jednak jest na to sposób, ponieważ ciasta drożdżowe doskonale nadają się do mrożenia. Chałkę po wystudzeniu można...

Ciasto murzynek – tort małpa

Ciasto murzynek w kształcie małpy. Zawsze spełniam życzenia solenizantów co do wyboru tortu. Tym razem miałam upiec ciasto czekoladowe, a nie tort. Postanowiłam nieco udekorować murzynka, tak więc powstało ciasto w kształcie małpki. Przepis na murzynka jest bardzo prosty, polecam również w podstawowej wersji bez dekoracji. Przepis na murzynka jest bardzo stary i znany. Charakteryzuje...

Kruche ciasto z owocami leśnymi i budyniową pianką

Kruche ciasto z owocami leśnymi i budyniową pianką to przepis, do którego lubię często wracać. Ciasto robiłam z różnymi owocami w zależności od sezonu. Dodatkowo możemy użyć owoców świeżych, sezonowych lub mrożonych. Za każdym razem wychodzi bardzo dobre. Kruche, maślane ciasto w połączeniu z owocami i lekką pianką doskonale do siebie pasuje i zachwyca smakiem....

Tort bezowy z brzoskwiniami

Tort bezowy z brzoskwiniami i bitą śmietaną to tort jeden z prostszych do wykonania. Beza doskonale pasuje zarówno z owocami sezonowymi, jak również z puszki lub kompotu. Tort bezowy kroi się bardzo dobrze, ponieważ beza jest chrupiąca z zewnątrz, a miękka w środku. Bezę najlepiej przełożyć kremem i owocami tuż przed podaniem. 

Kostka hiszpańska

Kostka hiszpańska to ciasto z czekoladowym biszkoptem, kremem czekanowo - bezowym i lekką śmietanką. Ciekawym składnikiem w cieście jest dodatek kawy mielonej. Kostka hiszpańska jak większość przekładanych ciast warstwowych jest dosyć czasochłonna. Jednak smak i wygląd ciasta wart jest poświęcenia czasu na przygotowanie. Kostka hiszpańska to jedno z ciast, które doskonale sprawdzi się na ważne...

Ciasto mandarynkowe odwracane

Ciasto mandarynkowe odwracane to proste babkowe ciasto, które jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Co zrobić z nadmiarem mandarynek? Ciasto z mandarynkami to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru owoców również tych kwaśnych. Mandarynki w cieście nie powodują gorzkiego posmaku. Dodatkowo przygotowanie ciasta nie zajmie nam zbyt wiele czasu, około 15 minut + czas pieczenia. Ciasto mandarynkowe...

Mazurek z kajmakiem i marcepanem

Mazurek z kajmakiem i marcepanem to kolejna propozycja na święta wielkanocne. W moim rodzinnym domu nigdy nie było mazurków. Jednak ich smak zdecydowanie przypadł mnie i całej rodzinie do gustu, więc na pewno będzie to już nasza tradycja. Połączenie kruchego ciasta ze słodkim kajmakiem, dodatkowo wykończone aromatycznym marcepanem, to prawdziwa uczta dla smakoszy.

Babka majonezowa

Babka majonezowa to jedno z najlepszych ciast babkowych. Jest wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Również smacznym i wilgotnym ciastem babkowym jest ciasto pomarańczowe. Serdecznie polecam babkę majonezową.
1 3 4 5 6 7 10

Sprawdzone przepisy na domowe ciasta. Na blogu znajdują się ciekawe przepisy na ciasta kruche, biszkoptowe, czekoladowe, z kremem, z owocami i drożdżowe. Zamieszczone są również ciekawe przepisy na ciasta bez pieczenia. Dział ciast wciąż rozwijamy poszerzamy o nowe kategorie.