Sernik na zimno Dumle z pewnością przypadnie do gustu fanom cukierków toffi. Wersja sernika na zimno z cukierkami Dumle jest bardzo smaczna i słodka. Kawałki cukierków nadają bardzo ciekawy smak. Sernik na zimno z cukierkami Dumle to bardzo ciekawa propozycja na ciasto bez pieczenia. Serdecznie polecam. 

 
Ilość sztuk16 porcji
Kalorie164 kcal/ porcja
Trudność łatwałatwy
Rozmiar formy24 cm

Kalorie zostały wyliczone na podstawie podanych składników (czekolada deserowa, śmietana 30%).

Masa serowa

  • Ser tłusty lub półtłusty – 500 g zmielonego trzykrotnie lub z wiaderka (w temperaturze pokojowej)
  • Cukier puder – 1 szklanka + 5 łyżek (180 g)
  • Cukier waniliowy – 1 opakowanie (16 g)
  • Żelatyna w proszku – 20 g + 100 ml wody
  • Jogurt naturalny – 150 g (w temperaturze pokojowej)
  • Śmietana kremówka 30% lub 36% – 250 ml (schłodzona minimum 12 godzin)
  • Cukierki Dumle posiekane – 100 g (około 13 sztuk)

Polewa

  • Cukierki Dumle – 3 sztuki (24 g)
  • Mleko – 1 łyżeczka

Dodatkowo

  • Ciastka zbożowe, kruche typu petitki – 20 sztuk (około 200 g)
  • Cukierki Dumle, posiekane – 3 sztuki – do dekoracji (24 g)
Sernik na zimno Dumle
  1. Tortownicę o wymiarach 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód.
  2. Herbatniki ułożyć jeden przy drugim.
  3. Żelatynę zalać 100 ml zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Pogrzać w mikrofali lub na kuchence (nie gotować), aż do rozpuszczenia. Lekko przestudzić.
  4. Ser, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć za pomocą miksera, aż do otrzymania bardziej puszystej masy.
  5. Do jogurtu naturalnego (jogurt musi mieć temperaturę pokojową) dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
  6. Następnie dodać do masy serowej, zmiksować do połącznia się składników.
  7. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić, następnie dodać do gęstniejącej masy serowej, wymieszać za pomocą rózgi kuchennej lub szpatułki. Masa powinna mieć konsystencję serka homogenizowanego.
  8. Do masy dodać posiekane cukierki Dumle, wymieszać.
  9. Masę serową wyłożyć do tortownicy. Schłodzić przez 2-3 godziny w lodówce, aż masa stężeje.
  10. Cukierki posiekać, dodać mleko i podgrzać w mikrofali lub na kuchence cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia. Polać sernik i ponownie schłodzić.
  11. Udekorować posiekanymi cukierkami.

Zobacz również

Dodaj komentarz