Piernik staropolski z marcepanem to przepis na ciasto długo dojrzewające. Z podanego przepisu na ciasto wychodzą trzy pierniki. Jednak składniki na masę i marcepan podane są na jeden piernik. Zawsze ciasto dzielę na trzy części i pierniki przedkładam różnym nadzieniem. Dzięki czemu mam trzy różne ciasta. Czasami z jednej część ciasta piekę pyszne pierniczki z marmoladą. Surowe ciasto może długo leżakować, więc nie musimy wszystkiego piec w jednym terminie.

Czas pieczenia15-20 min
Temperatura pieczenia170ºC
Ilość sztuk17 sztuk
Kalorie165 kcal/szt
Trudność średniaśredni
Rozmiar formy26-39 cm

Ciasto na piernik staropolski

  • Miód – 500 g
  • Cukier – 1 szklanka (220 g)
  • Masło – 250 g
  • Mleko – 1/2 szklanki (125 ml)
  • Soda oczyszczona – 3 łyżeczki
  • Mąka pszenna – 1 kg
  • Przyprawa do piernika – 80 g (2 opakowania)
  • Jajka – 3 sztuki
  • Sól – 1/2 łyżeczki

Polewa na 1 piernik

  • Śmietana kremówka 30% lub 36% – 100 ml
  • Czekolada  deserowa – 100 g
  • Masło – 1 łyżka

Dodatki na 1 piernik

  • Powidła lub marmolada – około 300 g
  • Marcepan –  400 g
  • Orzechy – 100 g

 

Piernik staropolski – ciasto

Z podanych składników wychodzą 3 pierniki o wymiarach 26×13 cm.  

  1. W garnku podgrzewamy masło, cukier i miód, doprowadzamy do wrzenia. Na niewielkiej mocy palniku podgrzewamy masę co chwilę mieszając, aż rozpuści się cukier. Masę pozostawiamy do wystudzenia. 
  2. Mąkę pszenną, sól i przyprawę do piernika mieszamy. Następnie dodajemy do wystudzonej masy.
  3. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w mleku i dodajemy do pozostałych składników.
  4. Na koniec dodajemy jajka.
  5. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub robotem kuchennym do uzyskanie jednolitej konsystencji. Ciasto będzie rzadkie, zgęstnieje po kilku dniach. 
  6. Masę przekładamy do szklanego, emaliowanego lub kamionkowego naczynia. 

Ciasto na piernik staropolski przechowujemy pod przykryciem, najlepiej ściereczką kuchenną, w chłodnym miejscem np. lodówce. Optymalny czas dojrzewania piernika wynosi 4-6 tygodni.

Piec na 4-7 dni przed planowanym spożyciem piernika. Więcej informacji o przechowywaniu ciasta znajdziesz tutaj. 

Piernik staropolski – pieczenie
  1. Ciasto dzielimy na 3 równe części.
  2. Każdą cześć ciasta rozwałkowujemy w prostokąt o wymiarach 26×39 cm na grubość około 0,5 cm.
  3. Blaszkę, najlepiej z wyposażenia piekarnika, smarujemy masłem lub innym tłuszczem, kładziemy papier do pieczenia i wykładamy jeden rozwałkowany placek ciasta.
  4. Piernik staropolski pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170ºC przez około 15 – 20 minut. Po upieczeniu ciasto od razu wyciągamy z piekarnika i studzimy. 
  5. Wystudzone ciasto przekrawamy na 3 części (26×13 cm).
Polewa
  1. W małym garnku podgrzewamy śmietanę kremówkę, aż zacznie wrzeć (nie gotujemy). Garnek ściągamy z kuchenki i dodajemy posiekaną czekoladę i masło, odstawiamy na kilka minut.
  2. Po tym czasie mieszamy, do otrzymania jednolitej konsystencji.
  3. Polewę pozostawiamy do przestygnięcia, aż zgęstnieje. Możemy na chwilę polewę włożyć do lodówki.
Piernik staropolski – wykonanie
  1. Na patelnię przekładamy powidła oraz miód, smażymy przez kilka minut. Pierwszy blat przekładamy gorącymi powidłami. Boki ciasta oraz wierz smarujemy bardzo cienką warstwą powideł. 
  2. Masę marcepanową rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm i obkładamy nim piernik. Wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
  3. Schłodzony piernik oblewamy polewą czekoladową i posypujemy uprażonymi i posiekanymi orzechami.

Piernik staropolski z marcepanem możemy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (nie lodówce) do dwóch tygodni. 

Zobacz również

Dodaj komentarz