Kandyzowana skórka pomarańczowa to idealny dodatek do świątecznych wypieków. Domowa skórka pomarańczowa jest znacznie smaczniejsza niż ta kupiona w sklepie. Skórka pomarańczowa jest nieodłącznym dodatkiem do posypania pączków, makowców czy babek. Skórkę pomarańczową dodaję również do kutii. 

Czas pieczenia40 min
Ilość sztuk1 szklanka
Kalorie890 kcal
Trudność średniałatwy

Kandyzowana skórka pomarańczowa

  • Pomarańcze – 3 sztuki
  • Cukier – 1 szklanki (220 g)
  • Woda – ¼ szklanki
  • Gorąca woda

Dodatkowo

  • Gorąca woda
Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową ?

Z podanego przepisu wychodzi około 1 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej. 

  1. Owoce dokładnie myjemy, najlepiej gąbką kuchenną.
  2. Obieramy skórkę z pomarańczy. Możemy nożem ściągamy białą skórkę, jednak czynność nie jest konieczna i nie ma wpływu na smak, a jedynie na grubość skórki.
  3. Skórkę kroimy w drobną kostkę.
  4. Do garnka dodajemy skórkę pomarańczową, którą zalewamy sporą ilością gorącej wodą. Gotujemy na średniej mocy palniku przez 5 minut i odcedzamy. Następnie skórkę ponownie zalewamy gorącą wodą i gotujemy przez 5 minut, odcedzamy.
  5. Do czystego garnka dodajemy odcedzoną skórkę pomarańczową, cukier i ¼ szklanki wody. Podgrzewamy na kuchence ustawiając małą moc palnika przez około 40 minut (gotujemy bez przykrycia). Ważne! Podczas gotowania skórkę pomarańczową nie wolno mieszać, ponieważ cukier może się skrystalizować i skórka będzie twarda.

Gotowa skórka pomarańczowa powinna być krystaliczna z niewielką ilością płynu.

Kandyzowaną skórkę pomarańczową przechowujemy w chłodnym miejscu np. lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku

Zobacz również

Dodaj komentarz