Tort orzechowy z chrupką i galaretką to pyszny i niezbyt słodki tort. Podstawą tortu jest lekko kakaowy biszkopt, pyszna chrupka i krem o smaku czekoladowo-orzechowym. Słodki smak równoważy galaretka zrobiona z soku lub owoców.
Tort ze względu na chrupkę orzechową najlepiej smakuje przez kilka godzin po złożeniu. Później chrupka mięknie od kremu.
Chrupkę orzechową należy zrobić tuż przed składaniem tortu.
Krem z mlekiem w proszku można zrobić nawet do dwóch dni wcześnie i przechowywać w lodówce. Przed nałożeniem kremu na tort należy go wyciągnąć z lodówki 30 minut wcześniej, aż zmięknie. Ewentualnie krem można chwilę zmiksować.
Biszkopt można upiec kilka dni wcześniej. Należy przechowywać szczelnie zawinięty w folię spożywczą lub reklamówkę uważając, aby nie zgnieść ciasta.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dopiero po całkowitym wystudzeniu, ciasto wyciągamy z formy.
Jeśli używamy gotowego soku malinowego, pomijamy punkty 1-3.
Przepis zainspirowany i zmodyfikowany ze strony domowe wypieki.