Ciasto z truskawkami i galaretką na biszkopcie – wersja na tortownicę z kremem śmietankowo-budyniowym

18

Ciasto z truskawkami i galaretką na biszkopcie to jeden z najbardziej lubianych deserów na lato. W tej wersji — przygotowane w tortownicy — zachwyca nie tylko świeżymi truskawkami i delikatnym biszkoptem, ale przede wszystkim stabilnym kremem śmietankowo-budyniowym o intensywnie waniliowym smaku. Dzięki niemu ciasto nie tylko świetnie się prezentuje, ale też długo zachowuje świeżość i idealnie się kroi. To doskonały wybór na rodzinne przyjęcie, święta lub po prostu pyszny deser na weekend. Jeśli szukasz przepisu na większą wersję — ciasto z truskawkami i galaretką na dużą blaszkę znajdziesz również na blogu — tutaj.

Dlaczego warto wypróbować ciasto z truskawkami i galaretką w wersji na tortownicę?
  • krem jest bardziej stabilny niż klasyczna bita śmietana — świetnie sprawdzi się na cieplejsze dni lub gdy zależy Ci na równych, estetycznych porcjach;

  • mocno waniliowy smak kremu idealnie komponuje się z truskawkami i galaretką;

  • wersja na tortownicę jest idealna na mniejsze spotkania — porcja w sam raz do ciasta w formie 24–26 cm;

  • ciasto bardzo dobrze się przechowuje w lodówce — idealne do przygotowania dzień wcześniej.

Czas pieczenia30min
Temperatura pieczenia170ºC
Ilość sztuk14 sztuk
Kalorie207 kcal/szt.
Trudność średniaśredni
Rozmiar formy23-24 cm

Biszkopt 

  • Jajka – 3 sztuki
  • Mąką pszenna – 1/2 szklani (80 g)
  • Mąką ziemniaczana – 3 łyżki (30 g)
  • Cukier – 1/2 szklanki (110 g)

Krem śmietankowo budyniowy

  • Budyń waniliowe bez cukru  – 1 opakowanie 
  • Mleko – 250 ml
  • Cukier – 3 łyżki 
  • Serek mascarpone – 250 g (schłodzony)
  • Żelatyna – 2 łyżeczki 
  • Woda – 40 ml 

Dodatkowo

  • Truskawki – około 300 g
  • Galaretki truskawkowe – 2 sztuki
  • Woda gorąca – 800 ml
Biszkopt

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Mąkę pszenną tortową i mąkę ziemniaczaną wymieszać, następnie przesiać.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Białka ubić na sztywną pianę.
  4. Dodać powoli cukier, ciągle miksując.
  5. Następnie dodać po jednym żółtku i chwilę ubijać.
  6. Na koniec dodawać partiami mąki, za każdym razem delikatnie mieszając masę szpatułką. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników, inaczej masa opadnie i biszkopt słabo wyrośnie.
  7. Tortownice o wymiarach 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia samo dno (niczym nie smarować).
  8. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię.
  9. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC z grzałką góra i dół (do suchego patyczka).
  10. Biszkopt wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu, opuścić na podłogę z około 30 cm.

Dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta wyciągnąć biszkopt z formy.

Jak przygotować krem śmietankowo-budyniowy?
  1. Do garnka wlać pół szklanki mleka, dodać cukier, następnie zagotować. Pozostałe mleko dokładnie wymieszać z mąką ziemniaczaną. Gdy osiągnię jednolitą konsystencję dodać do gotującego się mleka, energicznie mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Całość gotować 1-2 minuty, aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z kuchenki i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchnię masy (dzięki temu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Serek mascarpone ubijamy przez chwilę, dodajemy po łyżce budyniu cały czas miksując, aż do jednolitej konsystencji (na początku ubijania krem ma dużo grudek).
  3. Żelatynę zalewamy 40 ml zimnej wody i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Do rozpuszczonej i lekko przestudzonej żelatyny dodajemy łyżkę ostudzonego kremu budyniowego i dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy żelatynę do reszty kremu, chwilę ubijamy do połączenia składników. 

Wykonanie
  1. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie (800 ml) i pozostawić do wystudzenia.
  2. Biszkopt wyciągnąć z tortownicy, ściągnąć papier.
  3. Ciasto położyć na paterze i założyć rant od tortownicy.
  4. Wyłożyć krem śmietankowo budyniowy, wyrównać. 
  5. Umyte i osuszone truskawki pokroić na połówki i poukładać na kremie (kilka truskawek pozostawić do dekoracji).
  6. Zalać lekko tężejącą galaretką, schłodzić w lodówce. Jeśli galaretką za mocno stężała i nie ma równej powierzchni, można łyżkę zamoczyć we wrzątku i delikatnie wygładzić galaretkę. 
  7. Gdy galaretka całkowicie stężeje ściągnąć rant tortownicy. Truskawki odszypułkować, pokroić na plasterki (3-4 mm) i lekko docisnąć do kremu dookoła ciasta. 

Jeśli masz ochotę na pyszny, stabilny i mocno waniliowy deser — koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto z truskawkami i galaretką na biszkopcie z kremem śmietankowo-budyniowym. To idealny pomysł na tortownicę — świetny zarówno na letnie popołudnie, jak i na święta czy spotkania rodzinne.

A jeśli planujesz przygotować ciasto w większej formie — sprawdź również mój przepis na ciasto z truskawkami i galaretką na dużą blaszkę.

ciasto z truskawkami i galaretką na biszkopcie, ciasto z truskawkami, ciasto z galaretką i truskawkami, ciasto z biszkoptem i truskawkami, ciasto z kremem budyniowym i truskawkami, ciasto z truskawkami i budyniem, ciasto z mascarpone i truskawkami, ciasto na tortownicę z truskawkami, stabilny krem do ciasta z truskawkami, krem śmietankowo-budyniowy do ciasta

Zobacz również

Dodaj komentarz