Chrupiąca prażynka – przepis

20

Chrupiąca prażynka – przepis na chrupkę do tortu. To dzięki niej możemy uzyskać chrupiącą warstwę w torcie. Prażynkę francuską przygotujemy w kilku prostych krokach. Możemy ją upiec znacznie wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Chrupka świetnie nadaje się do kremów na bazie czekolady. 

Czas pieczenia12 min
Temperatura pieczenia160ºC
Ilość sztuk3 blaszki
Kalorie217 kcal/szt.
Trudność średniałatwy
Rozmiar formy44-37 cm

Chrupiąca prażynka

  • Cukier puder – 80 g  (1/2 szklanki i 1 łyżka)
  • Białka – 80 g (około z 2 białek)
  • Mąka pszenna – 80 g (1/2 szklanki)
  • Masło roztopione – 80 g (1/3 szklanki)
Chrupiąca prażynka – przepis

Ważne! Wszystkie składniki należy dokładnie odmierzyć co do grama. Chrupka nie nadaje się do kremów na bazie śmietany kremówki lub serka mascarpone. 

  1. Do miski dodaj rozpuszczone masło (nie może być bardzo gorące), przesiany cukier puder oraz mąkę.
  2. Na koniec dodaj białko.
  3. Wymieszaj za pomocą trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  1. Dużą blaszkę, najlepiej z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Niewielką ilość ciasta wlej na papier (około 1/3 ciasta) i równo rozsmaruj. Ciasta powino być bardzo cienko, około 1 mm.
  3. Prażynke piec w nagrzanym piekarniku do 160 C przez około 12 minut, aż ciasto się zarumieni.
  4. Po upieczeiu od razu wyciągnij z piekarnika. Po wystudzeniu pokrusz prażynkę na kawałki.

Prażynkę należy przechwywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

Zobacz również

1 Odpowiedź

Dodaj komentarz