Ciasto Lion bez pieczenia to pyszny deser nie tylko dla fanów znanych batoników. Ciasto jest słodkie i bardzo kremowe, przez co może nie każdemu smakować. Ciasta nie da się zjeść ciasta zbyt dużo i jeden kawałek pozwala zaspokoić ochotę na słodkie. Jednak w mojej ocenie to jedno z lepszych, kremowych ciast, które jadłam. Ciasto Lion doskonale pasuje na przyjęcie, jako jedno z kremowych ciast. Polecam ciasto bez pieczenia Lion. 

Ilość sztuk32 sztuk
Kalorie252kcal/szt.
Trudność średniałatwy
Rozmiar formy23×33 cm

Pierwsza warstwa

  • Masa kajmakowa orzechowa – 400 g

Druga warstwa – krem Lion

  • Batoniki Lion – 5 sztuk (łącznie 200 g)
  • Serek mascarpone – 500 g
  • Śmietana kremówka 30 lub 36% – 500 ml
  • Fix do śmietany – 1 sztuka
  • Cukier puder – 4 łyżki

Trzecia warstwa – krem orzechowy

  • Orzechy ziemne lub laskowe – 100 g

Czwarta warstwa – wierzch

  • Śmietana kremówka 30 lub 36% – 500 ml
  • Fix do śmietany – 1 sztuka
  • Cukier puder – 2 łyżki
  • Kakao – do posypania około 2 łyżki

Dodatkowo

  • Herbatniki –około 450 g
Ciasto Lion bez pieczenia

Pierwsza warstwa

  1. Formę o wymiarach 23 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy warstwę herbatników.
  2. Następnie na herbatniki rozsmarowujemy całą masę kajmakową. Jeśli masa jest bardzo gęsta lub są w niej grudki, kajmak można zmiksować lub energicznie wymieszać łyżką, ewentualnie lekko podgrzać i wymieszać.

Druga warstwa – krem Lion

  1. Układamy drugą warstwę herbatników.
  2. Batoniki kroimy na małe kawałki.
  3. Śmietanę kremówkę chwilę ubijamy, następnie dodajemy serek mascarpone, cukier puder i fix ubijamy, aż masa będzie sztywna.
  4. Odkładamy 1/3 kremu, na chwilę wkładamy do lodówki.
  5. Do pozostałego kremu (większej części) dodajemy pokrojone batoniki Lion i mieszamy łyżką.
  6. Na herbatniki wykładamy krem z batonikami.

Trzecia warstwa – krem z orzechami

  1. Układamy kolejną warstwę herbatników.
  2. Do odłożonego kremu dodajemy posiekane orzeszki, mieszamy łyżką i wykładamy na herbatniki.

Czwarta warstwa – wierzch

  1. Układamy kolejną warstwę herbatników.
  2. Śmietanę kremówkę chwilę ubijamy, następnie dodajemy cukier puder i fix ubijam, aż masa będzie sztywna.
  3. Na herbatniki wykładamy krem. Za pomocą łyżki na wierzchu robimy wgłębienia.
  4. Wierz ciasta posypujemy kakao.

Ciasto schładzamy w lodówce minimum 4 godziny, najlepiej przez całą noc.

Przepis zaczerpnięty (zmodyfikowany) ze strony www.malacukierenka.pl.

Zobacz również

Dodaj komentarz