Gotowanie

Babka pomarańczowa

Ciasto pomarańczowe na pozór zwyczajne, w smaku jest bardzo pyszne i nadzwyczajna. Przede wszystkim bardzo aromatyczne i wilgotne. Dodatkowo z pyszną polewę o smaku pomarańczowym. Mój przepis jest na tyle prosty, że ciasto upiekłam z moim dwuletnim synem. ;) Wprawdzie zrobiliśmy trochę więcej bałaganu, za to radość z wsypywania składników i mieszania była ogromna. Serdecznie...

Sałatka z makaronem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Sałatka z makaronem, świeżym szpinakiem i suszonymi pomidorami. Na tyle sycąca, że można ją traktować jako danie główne. Świetnie nadaje się do pracy lub na kolację. Sałatkę najlepiej podawać tuż po zrobieniu. Aby zachowała świeżość, wszystkie składniki przygotowuję wcześniej, oprócz szpinaku, który najlepiej dodać tuż przed podaniem i delikatnie wymieszać. 

Prosty przepis na muffiny kakaowe

Muffiny kakaowe to jedne z najprostszych wypieków, na wykonanie których nie potrzebujemy nawet miksera. Dosyć często piekę muffiny w różnych wersjach smakowych. Dzisiejsza propozycja to muffiny niezbyt słodkie, natomiast bardzo kakaowe, ze sporą ilością orzechów włoskich. Wierzch muffin został posypany drobnym cukrem w kolorze srebrnym. 

Kulki mocy – słodka przekąska w 15 minut

Kulki mocy to niewielka, słodka przekąska, która dostarcza mnóstwo energii. W ich skład wchodzą same pożywne produkty, takie jak zmielone orzechy, suszone owoce i masło orzechowe. Słodkości dają przepyszne bakalie, a jeśli lubimy jeszcze słodsze przekąski możemy dodać miód lub ulubiony syrop. Wykonanie kulek jest bardzo proste i nie wymaga pieczenia. Niezbędny za to jest...

Sałatka z tortellini – prosta i sycąca

Pyszna i bardzo sycąca sałatka z tortellini. Przepis jest na całkiem dużą porcję, więc proponuję składniki podzielić na pół przy mniejszej ilości gości. Do przygotowania sałatki użyłam tortellini z serem, które jest moim ulubionym, ale równie świetnie pasuje tortellini z szynką. Sałatkę możemy zrobić na kilka godzin wcześniej, a nawet dzień przed podaniem. Dzięki temu...

Faworki – róże karnawałowe

Róże karnawałowe to dobrze wszystkim znane faworki z marmoladą. Istotną różnicą jest sposobów ich kształtowania. Wykonanie jest bardzo proste, ale trzeba poświęcić trochę czasu na ich wykrawanie i usmażenie. Róże karnawałowe są bardzo chrupiące. Dzięki marmoladzie są jeszcze smaczniejsze niż zwykłe faworki. Tłusty czwartek już tuż, tuż więc jeśli jeszcze nie jedliście faworków w kształcie...

Ciastka w kształcie serca

Zbliżają się Walentynki, stąd moja propozycja na ciastka w kształcie serca z marmoladą. Nic bardziej prostszego do upieczenia niż słodkie serca z ciasta francuskiego. Wierzch ciastek ozdobiłam kolorowymi cukierkami, dzięki czemu przyjemnie chrupią podczas jedzenia.  Na wykonanie potrzebujemy zaledwie 30 minut. Mimo prostego przepisu, moim chłopcom bardzo posmakowały słodkie serca i zjedli je błyskawicznie.

Orzechowiec z karmelem

Ciasto orzechowe jest jednym z moich ulubionych. Ma dwie warstwy orzechów oblanych karmelem w związku z tym jest pyszne i bardzo słodkie. Zagościło u nas w domu na stałe i chętnie piekę je na uroczystości rodzinne i święta. Ciasto należy do tych, które muszą leżakować. Pełnię smaku uzyskuje dopiero od 1 do 2 dni po...

Łatwe do wykonania ciasteczka z chałwą

Na zimowe dni idealnie pasują ciasteczka z chałwą, które są bardzo łatwe do wykonania. Są znacznie mniej słodkie niż sama chałwa, a dodatkowo bardzo chrupiące. Wszyscy znamy chałwę, która ceniona jest już od wieków. Przez jednych jest uwielbiana przez innych nie. Sądzę, że dzięki połączeniu składników: ciasteczek i chałwy posmakują one zwolennikom, ale również  przekonają...

Wystrzałowe race lub fajerwerki – czyli przekąski z ciasta francuskiego

Dzisiejsze przekąski z ciasta francuskiego to jedne z najszybszych dań do podania na ciepło. Z pewnością sprawdzą się podczas zbliżającego się Sylwestra, czy na zabawie karnawałowej. Miłym akcentem imprezy sylwestrowej będą kiełbaski udekorowane w kształcie fajerwerków. 
1 17 18 19 20 21 22