Roladki z tortilli z kurczakiem to idealna przystawka na zimno, która sprawdzi się na przyjęciu. Roladki można przygotować z kilku godzinnym wyprzedzeniem, jednak niezbyt długo, ponieważ chłoną wilgoć i miękną. Są proste, kolorowe i pyszne idealne również na lunch. Do tego kremowy serek a’la tzatziki jest niesamowity! Jeśli nie macie placków tortilli to nic nie szkodzi. Mam bowiem dla Was prosty przepis na domową tortillę. 

Składniki

  • Filet z kurczaka – 1 sztuka (pojedyńczy)
  • Przeprawa do kurczaka
  • Tortille – 2 sztuki
  • Bekon – 100 g
  • Szpinak – 2-3 garście
  • Olej do smażenia

Serek a’la tzatziki 

  • Serek śmietankowy (kanapkowy) – 200 g
  • Ogórek gruntowy – pół
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Olej lub oliwa – 1 łyżka

Dodatkowo

  • Folia spożywcza
Przepis na placki tortilli

Nie ma nic prostszego jak wykonanie domowych placków tortilli. Z przepis wychodzi około 12 sztuk.

Składniki:

  • Mąka pszenna – 400 g
  • Roztopione masło – 30 g
  • Gorąca woda – 200 ml
  • Sól – płaska łyżeczka

Wykonanie:

Do miski dodaj mąkę, sól i roztopione masło. Wszystko zalej wrzącą wodą i wymieszaj łyżką. Gdy lekko ostygnie wyrób ciasto przez kilka minut, aż będzie zwarte i elastyczne. Przykryj folią i pozostaw do ostudzenia. Po tym czasie ciasto podziel na 12 kawałków. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta, aby surowe packi nie wyschły możesz je trzymać pod wilgotną kuchenną ściereczką. Packi usmaż na suchej patelni, aż pojawią się pęcherzyki.

Serek a’la tzatziki

Ogórka dokładnie myjemy i ścieramy na grubej tarce. Posypujemy odrobiną soli i czekamy aż puści sok, następnie lekko odciskamy.

W misce mieszamy serek śmietankowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, olej oraz ogórka. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Roladki z tortilli z kurczakiem – wykonanie

Boczek kroimy w drobna kostkę i smażymy na patelni, aż będzie chrupiący, studzimy.

Kurczaka kroimy na paski, posypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie smażymy. Ostudzonego kurczaka kroimy na małe kawałki.

Na dwóch kawałkach folii spożywczej (nieco większej niż placek tortilli) kładziemy placki tortilli, które smarujemy przygotowanym wcześniej serkiem. Następnie wykładamy równomiernie szpinak, boczek i kurczaka. Delikatnie, ale mocno zwijamy tortille, owijamy folią spożywczą i schładzamy, aż będą gotowe (około 30 minut). Następnie ściągamy folię i kroimy w paski o szerokości około 1,5 cm. Roladki podajemy schłodzone.

Robiąc roladki z tortilli z kurczakiem miałam małego pomocnika, który nakładał składniki i oczywiście wszystko próbował 🙂 

Jeśli szukasz więcej pomysłów na przekąski, polecam bardzo popularny na moim blogu przepis na Ślimaczki z ciasta francuskiego oraz Wystrzałowe race lub fajerwerki z kabanów i ciasta francuskiego.

Zobacz również

2 Odpowiedzi

Dodaj komentarz