Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami to podobna wersja do bardzo popularnego przepisu na moim blogu, czyli Ślimaczków z serem i szynką. Nic dziwnego, bo ślimaczki wyglądają i smakują znakomicie. Dodatkowo są proste do wykonania i można je znacznie wcześniej przygotować. Forma podania też może być różnorodna: na ciepło, na zimno z sosem pomidorowym, czosnkowym czy ketchupem. Jedno jest pewne zawsze są pyszne i smakują gościom. 

Ślimaczki

  • Placek ciasta francuskiego
  • Ser żółty w plastrach 12 – 13 plastrów lub około 200 g startego sera
  • Pieczarki – 500 g
  • Cebula – średniej wielkości
  • Szczypiorek
  • Tłuszcz do smażenia

Sos pomidorowy lub ketchup

  • Przecier pomidorowy – 4 łyżki
  • Ząbki czosnku – 2 sztuki
  • Sól -1/4 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
  • Pieprz
  • Szczypta cukru

Sos czosnkowy

  • Jogurt naturalny – 2-3 łyżki
  • Majonez – 2-3 łyżki
  • Ząbki czosnku – 2-3 sztuki
  • Sól
  • Pieprz
Sos pomidorowy

Przecier pomidorowy, sól, zioła prowansalskie, pieprz, cukier oraz przeciśniety przez praskę czosnek mieszamy, aż do połączenia składników. 

Sos czosnkowy

Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez, jogurt naturalny, sól i pieprz, następnie wszystko razem mieszamy. 

Wykonanie

Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dusimy na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Następnie pieczarki skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny, aby nie ściemniały. Doprawiamy solą  pieprzem. Do tego dokładamy drobno pokrojoną cebulę. Gotowe pieczarki z cebulą należy odsączyć z nadmiaru powstałego płynu. Najlepiej użyć do tego sitka lub durszlaka. Inaczej ciasto francuskie wchłonie wilgoć z pieczarek i nie będzie po upieczeniu chrupiące. 

Ciasto francuskie rozwijamy na blaszce do pieczenia. Następnie smarujemy sosem pomidorowym lub dobrej jakości ketchupem, układamy plastry sera żółtego, później wykładamy równomiernie pieczarki z cebulą. 
Całość zwijamy pomagając sobie papierem pozostałym z ciasta (dłuższy brzeg), następnie kroimy na plastry o szerokości około 1,5 – 2 cm. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (możemy wykorzystać papier, w który było zawinięte ciasto) układamy ślimaczki obracając szerszą stroną. Należy pozostawić kilku centymetrowe odstępy, aby ślimaczki nie posklejały się. 

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200ºC przez około 20-25 minut lub do zarumienienia ciasta. Przed podaniem warto posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Ślimaczki z ciasta francuskiego świetnie smakują podane z dobrej jakości ketchupem lub sosem czosnkowym.

Smacznego!

Zobacz również

2 Odpowiedzi
  1. Zobacz wiecej przepisow z ciastem francuskim: Pierogi ruskie z ciasta francuskiego Losos w ciescie francuskim Ciasto francuskie z miesem mielonym Francuskie koperty Parowki w ciescie francuskim Rozki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Ciasto francuskie z Nutella

Dodaj komentarz