Ciastka dla dzieci muszą nie tylko wyśmienicie smakować, ale również ciekawie wyglądać. Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty i dosyć szybki. Bardzo lubię piec ciasteczka z dziećmi, jednak ten przepis niezbyt do tego się nadaje. Ciasto jest trochę klejące, dlatego nakładamy je łyżką i szybko formujemy kształt. Dzieci natomiast wolą lepić rączkami, co może spowodować nadmierne ogrzanie ciasta i klejenie. 25 listopada obchodzimy Dzień Pluszowego Misia. Miłym akcentem tego dnia będzie upieczenie ciasteczek w kształcie łapek misia. 

Składniki

  • Masło  – 170 g
  • Mąka – 350 g (2 i 1/3 szklanki)
  • Cukier – 180 g (3/4 szklanki)
  • Ekstrakt waniliowy lub pasta – 1 łyżeczka
  • Jajko – 1 sztuka
  • Żółtko – 1 sztuka
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczki
  • Sól – szczypta

Dodatkowo

  • Czekolada mleczna lub gorzka – 100 g
Wykonanie

Masło, cukier i pastę waniliową ucieramy, aż do otrzymania puszystej masy. Następnie dodajemy jajko oraz żółtko cały czas ucierając, aż do połączenia składników.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą, następnie dodajemy do masy maślanej. Ciasto wyrabiamy ręką lub mikserem.

Ciasto dzielimy na dwie część, formujemy w rulon i zawijamy w folię spożywczą. Schładzamy w lodówce przez około 15 minut.

Następnie odkrawamy po jednej płaskiej łyżce ciasta i formujemy kulę. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając odległość około 2-3 cm, następnie ciasto delikatnie spłaszczamy łyżką.

Ciastka pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, po tym czasie wyciągamy blaszkę. Za pomocą kocówki łyżki drewnianej lub wałka, na środku ciastka delikatnie robimy wgłębienie. Następnie za pomocą mniejszego narzędzia z okrągłą końcówką robimy trzy wgłębienia na brzegu ciastek.

Ciastka ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 6 minut, aż do zarumienienia się brzegów.

Po upieczeniu ciastka wyciągamy z piekarnika nie ściągając z papieru (ciepłe mogą się połamać).

Ozdabianie

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. W tym celu umieszczamy czekoladę w miseczce. Do mikrofali wkładamy miskę z czekoladą na około 1 minutę, nastawiamy średnią moc. Jeśli roztapiamy w kąpieli wodnej, miseczkę kładziemy na garnku wypełnionym niewielka ilością wody, ustawiając na gazie średnią moc. Garnek musi mieć mniejszą średnicę niż miska.

Czekoladę przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego i robimy niewielki otwór.

Do każdego wgłębienie w ciastku dajemy czekoladę. Gdy czekolada lekko zastygnie, ale będzie jeszcze plastyczna, za pomocą ostrego szpikulca (np. wykałaczki lub noża) robimy pazurki przeciągając czekoladę na zewnątrz ciastek.

Jeśli szukacie więcej pomysłów na ciekawe ciastka dla dzieci, zobaczcie przepisy:

Kolorowe ciasteczka 

Ciastka pająki

Kruche ciastka z galaretką

Pyszne, szybkie pierniczki 

Zobacz również

Dodaj komentarz