Kruche ciastka z czekoladą należą do naszych ulubionych, dlatego często próbuję przepisów w różnych wersji smakowych. Dzisiejsza propozycja to ciastka z czekoladą i masłem orzechowym. Nam bardzo przypadły do gusty, natomiast nie każdy lubi smak i zapach masła orzechowego, który jest wyraźnie wyczuwalny. Jeśli jednak jesteście zwolennikami masła orzechowego koniecznie wypróbujcie ten przepis. 

Wykonanie

Masło, masło orzechowe, cukier i cukier waniliowy należy utrzeć, aż do otrzymania puszystej masy. Następnie dodać jajka cały czas ucierając, aż do połączenia składników. 

Makę należy wymieszać z sodą oczyszczoną, następnie dodać do masy maślanej. Ciasto wyrobić ręką lub mikserem. Na koniec dodać drobinki czekolady, wymieszać ciasto aż do połączenia składników. 

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż ciasto za pomocą łyżki. Ciastka należy piec w temperaturze 180ºC przez około 12 – 15 minut, aż do zarumienienia się brzegów. Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i wystudzić na kratce.

Końcowa konsystencja ciasta zależy od użytego masła orzechowego. Im lepszej jakości masło orzechowe, tym ciasto będzie bardziej klejące. Dlatego najłatwiej do nakładania ciasta użyć łyżki lub łyżki do lodów. Ewentulanie dłonie zwilżliyć wodą i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. 

Składniki

  • Mąka pszenna – 1,5 szklanki
  • Masło orzechowe – 300g (około 1 szklanki)
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • Masło – 60g (w temperaturze pokojowej)
  • Cukier – 3/4 szklanki
  • Cukier waniliowy – 8g
  • Jajka – 2 sztuki (rozmiar L)
  • Czekoladowe drobinki lub drobno posiekana czekolada mleczna lub deserowa – 240g

Jeśli spodobał się Wam przepis polecam również ciastka z czekoladą bez dodatku jajek. We wpisie znajdziecie również kilka ciekawych informacji, m.in. w jaki sposób należy przechowywać surowe ciasto kruche.