Prosty przepis na miękkie, wilgotne babeczki z masłem orzechowym. Smak oraz zapach orzechów ziemnych jest intensywny, ponieważ masło orzechowe znajduje się zarówno w cieście jak i kremie. Babeczki są wprost idealne dla tych, którzy kochają masło orzechowe. Przepis w wersji bez kremu świetnie nadaje się do pracy lub szkoły, jako słodka przekąska na drugie śniadanie. Babeczki z masłem orzechowym i kremem należy trzymać w lodówce. W temperaturze pokojowej krem na babeczkach utrzymuje świeżość i ładny kształt przez około jednej godziny.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Orzeszki posiekać. Masło, masło orzechowe i cukier utrzeć, aż do uzyskania kremowej, puszystej masy. Następnie do ciasta dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Zmniejszyć obroty miksera i partiami wlewać do masy mleko cały czas ucierając. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, miksować tylko do połączenia składników. Na koniec dodać posiekane orzeszki ziemne, wymieszać.
Formę na babeczki wyłożyć papilotkami, następnie nałożyć ciasto do ¾ wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 25-30 minut lub do tzw. suchego patyczka, wystudzić.
Serek mascarpone, masło orzechowe i cukier puder ubić, aż do powstania puszystej masy (około 2-3 minut). Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, wyłożyć na wystudzone babeczki. Na koniec babeczki posypać drobno posiekanymi orzechami ziemnymi.
Polecam również bardzo wilgotne i długo utrzymujące świeżość babeczki z dyni. To jeden z moich ulubionych przepisów 🙂 W tamtym roku wykonałam babeczki w wersji na Halloween, które ozdobiłam pajączkami zrobionymi z czekolady i ciastek oreo.
Доброе утро, моя обожаемая газета. Я приобретаю громадное блаженство от чтения Ваших статей!