Sałatka z ryżem i szynką należy do moich starszych przepisów, do których wciąż lubię powracać. Cenię ją za smak i prostotę w wykonaniu. Dzięki ryżowi jest bardzo sycąca, więc świetnie nadaje się do pracy i może zastąpić pełnowartościowy posiłek. Sprawdzi się również na przyjęciu, ponieważ jest nie tylko smaczna, ale również bardzo kolorowa, dzięki trzem różnym paprykom. Sałatka z ryżem i szynką świetnie przechowuje się w lodówce, nawet przez kilka dni, nie tracąc na walorach smakowych i wizualnych.

Wykonanie

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudź. W tym czasie zdążysz przygotować pozostałe składniki. 

Ogórki kiszone, paprykę, cebulę i pomidory suszone pokrój w drobną kostkę. Szynkę w plastrach pokrój w kostkę nie większa niż 1 cm. Kukurydzę odcedź.

Wszystkie składniki przełóż do dużej miski. Dopraw solą i pieprzem i wstępnie wymieszaj. Następnie dodaj majonez i ponownie wymieszaj. Sałatkę można ozdobić szczypiorkiem lub natką pietruszki. 

Jeśli szukacie bardziej sycącej sałatki, polecam mój przepis na pyszną sałatkę z tortellini.

Sałatka

  • Ryż – 100 g
  • Szynka w plastrach – 250 g
  • Ogórek kiszony – 4 sztuki
  • Kukurydza – pół puszki (około 170 g)
  • Papryka – 1,5 sztuki (użyłam pół: czerwonej, zielonej, żółtej)
  • Pomidor suszony – 3-4 sztuki
  • Czerwona cebula – 1 mała lub pół dużej

Dodatkowo

  • Majonez – 2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz