Ciasto murzynek w kształcie małpy. Zawsze spełniam życzenia solenizantów co do wyboru tortu. Tym razem miałam upiec ciasto czekoladowe, a nie tort. Postanowiłam nieco udekorować murzynka, tak więc powstało ciasto w kształcie małpki. Przepis na murzynka jest bardzo prosty, polecam również w podstawowej wersji bez dekoracji. Przepis na murzynka jest bardzo stary i znany. Charakteryzuje się tym, że z ciasta odlewa się sos czekoladowy, którym na koniec polewa się ciasto. Serdecznie polecam zarówno murzynka w wersji podstawowej oraz w wersji dla dzieci w kształcie małpki.  

Czas pieczenia40 min
Temperatura pieczenia180ºC
Ilość sztuk32 sztuk
Kalorie163 kcal/szt.
Trudność średniaśredni
Rozmiar formy20 cm

Murzynek

  • Masło – 250 g
  • Jajka – 3 sztuki (w temperaturze pokojowej)
  • Cukier – 1 i 1/3 szklanki (290 g)
  • Kakao niesłodzone – 3 łyżki (18 g)
  • Woda – 1/4 szklanki (62 ml)
  • Mąka pszenna – 1 i 3/4 szklanki (280 g)
  • Proszek do pieczenia – 2 i 1/2 łyżeczki
  • Powidła lub gęsty drzem – 1 łyżka

Dekoracje

  • Czekolada mleczna – 1 sztuka (100 g)
  • Ciastka pieguski – 2 sztuki
  • Biała czekolada – 30 g lub krem z 2 ciastek oreo
  • Czekolada deserowa – 30 g

Polewa biała*

  • Mleko w proszku – 2 ½ łyżki trochę kopiastych (40 g)
  • Masło – 25 g
  • Mleko UHT – 1 łyżka
  • Cukier – 2 i ½ łyżki (32 g)
  • Kakao – 1/3 łyżeczki (4g)

lub

  • Czekolada biała – 200 g
  • Czekolada mleczna lub deserowa – 2 kostki
Kilka uwag jak wykonać tort w kształcie małpki

*Polewę białą z mlekiem w proszku można zastąpić białą czekoladą (200 g) z 2 kostkami czekolady mlecznej lub deserowej rozpuszczonymi w kąpieli wodnej. Polewa z mleka w proszku jest bardzo plastyczna i w każdym momencie można ją delikatnie wyrównać. 

Oczy możemy zrobić z masy z ciastek oreo lub wylać z białej i ciemnej czekolady. 

Nos i uśmiech należy zrobić z czekolady mlecznej a nie sos czekoladowego (polewy). Moja dekoracja jest z sosu jednak przysporzyła mi sporo problemów, ponieważ jest dosyć płynna i nie zastyga. 

Murzynek 
  1. Do garnka dodajemy masło, cukier, kakao, wodę oraz powidła.
  2. Podgrzewamy na średniej mocy palniku, aż do rozpuszczenia się składników. Powstały sos pozostawiamy do wystudzenia z którego odlewamy połowę szklanki na polewę.
  3. Białka oddzielamy od żółtek.
  4. Do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy, aż do powstania sztywnej piany.
  5. Do wystudzonego sosu czekoladowego dodajemy żółtka, mieszamy.
  6. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, następnie dodajemy do ciasta.
  7. Miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia składników.
  8. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką (nie mikserem).
  9. Tortownicę  wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), boków niczym nie smarujemy.
  10. Pieczmy w temperaturze 180 C przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
  11. Wyjmujemy ciasto od razu po upieczeniu, studzimy.
Dekoracja – małpa
  1. Na papierze do pieczenia rysujemy koło 20 cm (wielkość tortownicy), wycinamy i składamy na pół. Na wyciętym kole rysujemy kształt małpiej buzi. Następnie wyciąć obrys małpiej buzi.
  2. Szablon kładziemy na ciasto i ostrym nożem obrysowujemy kształt, ściągamy szablon (nie wyrzucamy!).
  1. Polewa biała: Do garnka wkładamy masło, mleko i cukier. Następnie rozpuszczamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z palnika, dodajemy mleko w proszku i energiczne mieszamy trzepaczką, aby nie było grudek. Gorącą polewę wykładamy na wycięty na murzynku obrys małpiej buzi, pozostawić do całkowitego zastygnięcia (polewa szybko gęstnieje). Polewa powinna być gęsta, więc można nałożyć ją za pomocą łyżki i lekko rozsmarować.  *Zamiast mleka w proszku możemy użyć 200 g białej czekolady oraz 2 kostek mlecznej lub deserowej czekolady, które należy rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Na zastygniętą czekoladę ponownie kładziemy szablon. Pozostawiony sos czekoladowy, który został z ciasta należy wylać dookoła szablonu, tak aby pokrył całą powierzchnię. W powstałe piknięcia murzynka, możemy wlać większą ilość polewy.
  1. Schłodzoną czekoladę mleczną ścieramy na tarce o grubych oczkach, najlepiej na papier.
  2. Następnie posypujemy czekoladą boki ciasta, ściągamy szablon.
  1. Oczy można wykonać z masy małych ciastek oreo lub z białej i ciemnej czekolady. Białą czekoladę rozpuszcamy w kąpieli wodnej. Ściągamy z kuchenki i chwilę czekamy do lekkiego zgęstnienia. Następnie wylewamy kształt oczu na papierze do pieczenia, pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia.
  2. Czekoladę deserową (30 g) rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przekładamyć do worka cukierniczego lub worka strunowego, odcinamy małą dziurę. Następnie rysujemy nos i uśmiech oraz wylewamy środki oczu (do tego nie sprawdza się polewa użyta na oblanie ciasta – sos).
  3. Oczy przekładamy ostrożnie na ciasto.
  4. Ciasto schłodzamy w lodówce do zastygnięcia polewy.
  5. Uszy: Na koniec z dwóch stron ciasta robimy nacięcie, mały otwór (za pomocą noża) i delikanie wciskamy w ciasto dwa ciastka.

Zobacz również

Dodaj komentarz