Rogale nocne to świetny pomysł na świeże, ciepłe pieczywo na śniadanie. Rogale nazywają się nocne, ponieważ przygotowujemy je wieczorem, zostawiamy w lodówce na całą noc, a rano tylko pieczemy. Dzięki temu rano  mamy rogaliki gotowe w 15-20 minut. Przepis na rogale nocne robiłam już kilkukrotnie i na pewno nie raz jeszcze zagości u nas w domu. 

Czas pieczenia15 min
Temperatura pieczenia200ºC
Ilość sztuk16 sztuk
Kalorie275 kcal/szt.
Trudność średniaśredni

Rogale nocne

  • Mąka pszenna – 4 szklanki (650 g)
  • Jajko – 1 sztuka
  • Drożdże – świeże 20 g lub suche 10 g
  • Mleko – 4/5 szklanki (200 ml)
  • Woda – 2/5 szklanki (100 ml)
  • Cukier – 2 łyżki (26 g)
  • Masło – 2 łyżki (30 g)
  • Sól – 1 łyżeczki

Dodatkowo

  • Jajko – 1 sztuka
  • Mleko – 1 łyżka (15 g)
  • Mak – 2 łyżki (19 g)
Rogale nocne
  1. Mleko i wodę lekko podgrzać, następnie wlać do miski i dodać pokruszone, świeże drożdże (lub 10 g suchych drożdży).
  2. Kolejno dodać cukier i rozpuszczone masło dokładnie wymieszać.
  3. Mąkę i sól przesiać. Mąkę i roztrzepane jajko dodać do pozostałych składników. Połączyć składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Można do tego użyć robota kuchennego ze specjalną końcówką (hakiem), wyrabiając na średnich obrotach, aby nie uszkodzić drożdży.
  4. Ciasto przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na około 60 minut.
  5. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy przez krótką chwilę. Na stolnicy lub blacie lekko podsypanym mąką ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Z ciasta wycinamy kwadraty, wielkość dowolna (wycięłam 14 sztuk). Kwadrat zwijamy od jednego roga do przeciwległego. Ważne, aby róg ciasta był dobrze przyklejony lub znajdował się pod spodem rogala.
  1. Rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając między nimi kilku centymetrowe odległości, przykrywamy ściereczką kuchenną.
  2. Blaszkę z rogalami wstawiamy do lodówki na całą noc.
  1. Przed pieczeniem: Piekarnik rozgrzać do 200º C. Jajko roztrzepać wraz z mlekiem, następnie posmarować rogale i posypać makiem.
  2. Pieczemy w temperaturze 200º C przez około 15 minut, aż do zarumienienia.

Zobacz również

1 Odpowiedź

Dodaj komentarz