Naleśniki meksykańskie zapiekane w piekarniku

14

Naleśniki meksykańskie zapiekane w piekarniku to danie bezmięsne. Świetnie sprawdza się dla gości, ponieważ całość możemy przygotować wcześniej i odgrzać w piekarniku tuż przed podaniem. Naleśniki mają dużą ilość warzyw, tj. kukurydza, papryka, fasola i cukinia. Polecam również naleśniki zapiekane w piekarniku ze szpinakiem

Czas pieczenia20 min
Temperatura pieczenia200ºC
Ilość sztuk8 sztuk
Kalorie217 kcal/szt.
Trudność średniaśredni

Naleśniki

  • Mąka pszenna – 100 g (3/5 szklanki)
  • Jajka – 2 sztuki
  • Mleko – 300 ml
  • Olej lub rozpuszczone masło – 1 łyżka
  • Sól – szczypta

Farsz

  • Cukinia mała – 1 sztuka
  • Cebula – 1 sztuka
  • Pomidory z puszki całę opakowanie lub passata – 100 ml
  • Papryka czerwona – 1 sztuka
  • Kukurydza z puszki – 1 opakowanie małe 340 g
  • Fasola z puszki – 1 opakowanie
  • Ser żółty starty – 100 g
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Oliwa lub oleju – 22 ml (2 łyżki)
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryczka chili (szczypta)

Sos pomidorowy

  • Przecier pomidorowy (passata) lub pomidory w puszce – 300 ml
  • Cebula duża – ½ sztuki
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Pieprz – 1/4 łyżeczki
  • Oregano suszone – płaska łyżeczka
  • Cukier – szczypta
  • Sól
  • Oliwa lub olej do smażenia – 2 łyżki

Dodatkowo

  • Ser żółty np. mozzarella – 50 g

 

Naleśniki
  1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera. Ciasto najlepiej odstawić na 30 minut.
  2. Patelnię rozgrzewamy na kuchence ustawiając średnią moc palnika. Naleśniki możemy smażyć na patelni lekko posmarowanej olejem lub bez tłuszczu na patelni z nieprzywierającą powłoką.
  3. Ciasto na naleśniki mieszamy, odmierzamy odpowiednią porcję np. za pomocą małej chochelki, tak aby ciasto pokryło całą powierzchnię patelni. Wlewam porcję ciasta, od razu patelnie delikatnie przechylamy, aby ciasto rozlało się na całą powierzchnię.
  4. Naleśnika smażymy przez około 45 sekund, aż do złotego koloru. Obracamy naleśnika i smażymy przez około 30 sekund.
Farsz
  1. Cukinię i paprykę myjemy i kroimy w kostkę około 1 cm.
  2. Kukurydzę i fasolę odcedzamy.
  3. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Na patelnie wlewamy olej lub oliwę. Cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę smażymy, aż do zeszklenia.  
  4. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy przez kilka minut, co chwile mieszając. Na koniec doprawiamy chili, pieprzem, solą i oregano.
  5. Dodajemy do pozostałych składników cukinie, ser starty, paprykę, fasolę i kukurydzę, mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Sos pomidorowy
  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  2. Do garnka lub patelni wlewamy 2 łyżki oleju, ustawiamy średnią moc palnika. Na rozgrzaną patelnie dodajemy cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy co chwilę mieszając, aż do zeszklenia. 
  3. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, cukier i sól, gotujemy przez kilka minut, co chwile mieszając. Na koniec doprawiamy pieprzem i oregano.
Wykonanie
  1. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem.
  2. Na każdy naleśnik wykładamy 1-2 łyżki farszu, zwijamy w rulon i układamy w naczyniu.
  3. Naleśniki polewamy sosem pomidorowym, wierz posypujemy startym serem.
  4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200°C przez około 20 minut.
     

Zobacz również

Dodaj komentarz