Tort bezowy z brzoskwiniami i bitą śmietaną to jeden z prostszych do wykonania tortów. Beza doskonale pasuje zarówno z owocami sezonowymi oraz owocami z puszki lub kompotu. Tort bezowy kroi się bardzo dobrze, ponieważ beza jest chrupiąca z zewnątrz, a miękka w środku. Bezę najlepiej przełożyć kremem i owocami tuż przed podaniem. 

Temperatura pieczenia110ºC
Ilość sztuk14 sztuk
Kalorie273 kcal/szt.
Trudność średniałatwy
Rozmiar formy21cm

Beza składniki na 2 blaty

  • Białka rozmiar L – 6 sztuk (około 210 g)
  • Cukier – 1 szklanka + 2 łyżki (250 g)
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • Skrobia ziemniaczana – 1 łyżeczka (10 g)
  • Sól – szczypta soli

Krem śmietankowy

  • Śmietana kremówka 36%, schłodzona – 500 ml
  • Serek mascarpone, schłodzony – 125 g
  • Pasta lub olejek waniliowy – 1 łyżeczka

Dodatkowo

  • Brzoskwinie w puszce
Blaty bezowe

Z podanych składników wychodzą dwa blaty bezowe.

  1. Białka (w temperaturze pokojowej) i sól  umieścić w misie. Ubijać w mikserze na średnich obrotach, do otrzymania sztywnej piany.
  2. Następnie stopniowo dodawać cukier po jednej łyżce, miksując przez kilka minut między kolejnymi partiami. Masa powinna być gęsta i błyszcząca, po roztarciu w palcach nie powinno być wyczuwalnych drobinek cukru.
  3. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny, chwilę wymieszać.
  4. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
  5. Na dwóch papierach do pieczenia narysować po jednym kole o średnicy 21 cm (można do obrysowania użyć talerza lub pokrywki).
  6. Masę podzielić na pół i wyłożyć na dwa obrysowane koła, wyrównać.
  7. Piekarnik rozgrzać do 150ºC (z termoobiegiem). Dwa blaty bezy przełożyć na blaszki w piekarniku, od razu zmniejszyć temperaturę do 110ºC. Bezę suszyć przez 2 godziny. Beza powinna być chrupiąca i wypieczona. W środku będzie miękka.
  8. Piekarnik wyłączyć, bezę pozostawić, aż do wystudzenia pozostawiając przy dwiaczkach piekarnika niewielką szczelinę.
Krem śmietankowy

Śmietanę kremówkę i serek mascarpone należy schłodzić przynajmniej przez 12 godzin. Następnie ubić na sztywno z dodatkiem pasty lub olejku waniliowego. Do kremu można dodać 1 łyżkę cukru pudru.

Wykonanie
  1. Brzoskwinie odcedzić z syropu, pozostawić na sitku do odsączenia, dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Połowę brzoskwiń pokroić na plasterki, drugą połowę pokroić w kostkę.
  3. Na wystudzoną bezę wyłożyć połowę kremu i brzoskwinie pokrojone w kostkę.
  4. Położyć drugi blat bezowy i pozostały krem śmietanowy.
  5. Wierzch tortu udekorować plasterkami brzoskwiń.

Przepis zaczerpnięty (zmodyfikowany) ze strony www.mojewypieki.com.

Zobacz również

Dodaj komentarz