Kopytka to proste i smaczne danie, często uwielbiane przez dzieci. Kopytka są smaczne zarówno tuż po zrobieniu, jak i na drugi dzień podsmażone na patelni lub ponownie wrzucone na gorącą wodę. Możliwości podania kopytek jest wiele, zarówno na słodko jak i wytrawnie. Kopytka możemy polać roztopionym masłem i posypać cukrem lub podać z mięsem i sosem. Kopytka to jedno z dań, które często jest u nas w domu na obiad. 

Ilość sztuk60 sztuk
Kalorie217 kcal/szt.
Trudność średniałatwy

Kopytka

  • Ziemniaki – 1 kg surowych lub 800 g ugotowanych
  • Mąka pszenna –  1 szklanka + 4 łyżki (200 g)
  • Jajko- 1 sztuka
  • Sól – 1 łyżeczka
Kopytka

Jeśli nie mamy możliwości zważenia ziemniaków, możemy zastosować łatwy sposób na uzyskanie właściwej proporcji w składnikach. Ziemniaki dzielimy na trzy równe kupki. Czwartą kupkę sypiemy mąki takiej samej wielkości jak pozostałe. Czyli 3/4 ziemniaków + 1/4 mąki. Dodatkowo potrzebujemy niewielkij ilości mąki do podsypania.

  • Ziemniaki umyć, obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i rozgnieść praską lub tłuczkiem do ziemniaków, przestudzić. Jeśli używamy ziemniaków z poprzedniego dnia należy również przecisnąć przez prasę, aby nie było grudek.
  • Do większej miski lub garnka dodać ziemniaki, mąkę pszenną, szczyptę soli oraz jajko. Zagnieść ciasto, aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Stolnicę lub blat obsypać niewielką ilością mąki. Ciasto podzielić na 4 części. Z jedną część uformować wałek o szerokości około 2 cm.
  • Nożem ucinać ciasto co 1,5 – 2 cm pod niewielkim kątem.
  • Kopytka układać na desce podsypanej niewielką ilością mąki.
  • W dużym garnku zagotować wodę, lekko osolić i dodać olej (zapobiega sklejaniu się kopytek).
  • Kopytka włożyć do gotującej się wody, lekko zamieszać, aby nie przywarły do dna.
  • Po wypłynięciu kopytek na wierz, zmniejszyć moc palnika, gotować jeszcze przez 1 minutę.
  • Kopytka wyciągnąć z wody i rozłożyć na talerzu.

Zobacz również

Dodaj komentarz