Dania i przekąski

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru śliwek. Dodatkowo to bardzo smaczny i tani obiad. Ciasto na knedle jest delikatne i miękkie. Knedle ze śliwkami możemy podawać ze śmietaną i cynamonem lub bułką tartą podpieczoną na maśle. Knedlami ze śliwkami możemy cieszyć się przez cały rok, ponieważ możemy użyć mrożonych śliwek. 

Cukinia pieczona w piekarniku

Cukinia pieczona w piekarniku z serem i aromatycznymi przyprawami. Przepis na talarki cukinii jest bardzo prosty, przygotowanie zajmie nam dosłownie krótką chwilę. Cukinia jest pieczona w piekarniku bez dodatku tłuszczu, dzięki czemu jest znacznie zdrowszą i niskokaloryczną przekąską. Pieczoną cukinię polecam podawać z sosem jogurtowy z dodatkiem czosnku i/lub ziół.

Tarta z serem pleśniowym i kurczakiem

Tarta z serem pleśniowym i kurczakiem to świetne połączenie smaków. Wytrawna tarta świetnie pasuje na obiad, kolację czy przyjęcie. Przygotowując danie dla gości, polecam przygotować ją wcześniej skracając czas pieczenia o 10 minut. Tuż przed podaniem podpiec tartę przez 10 minut i gotowe. To danie jest proste, smaczne i sycące.

Suche skórki z chleba – co z nimi zrobić? Przekąski z czerstwego chleba

Skórki z chleba zostały mi z tortu kanapkowego. Nie lubię marnować jedzenia, więc postanowiłam zrobić z nich co smacznego. Przygotowałam bardzo smaczne, proste i chrupiące skórki. Można również użyć kromek czerstwego chleba.

Najlepsze ciastka serowe

Ciastka serowe to pyszna, prosta i aromatyczna przekąska. Zamiast bazylii świetną alternatywą  będzie rozmaryn, szczypiorek, estragon lub pieprz Cayenne. Ciastka najlepiej smakują w dniu upieczenia. Na drugi lub trzeci dzień ciastka możemy podgrzać przez chwilę w piekarniku, dzięki temu będą ponownie chrupiące. 

Choinka z ciasta francuskiego i szpinaku

Choinka z ciasta francuskiego ze szpinakiem to smaczna i prosta przekąska w świątecznym akcencie. Przepisu na dobry, delikatny w smaku szpinak szukałam dosyć długo. Ten przepis jest moim ulubionym, który przygotowuję do różnych potraw już od paru lat. Używam go jako farsz do pierogów, makaronów, zapiekanek. Często przepis urozmaicam różnymi dodatkami, przede wszystkim kurczakiem. Polecam...

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami to podobna wersja do bardzo popularnego przepisu na moim blogu, czyli Ślimaczków z serem i szynką. Nic dziwnego, bo ślimaczki wyglądają i smakują znakomicie. Dodatkowo są proste do wykonania i można je znacznie wcześniej przygotować. Forma podania też może być różnorodna: na ciepło, na zimno z sosem pomidorowym, czosnkowym...

Roladki z tortilli z kurczakiem

Roladki z tortilli z kurczakiem to idealna przystawka na zimno, która sprawdzi się na przyjęciu. Roladki można przygotować z kilku godzinnym wyprzedzeniem, jednak niezbyt długo, ponieważ chłoną wilgoć i miękną. Są proste, kolorowe i pyszne idealne również na lunch. Do tego kremowy serek a’la tzatziki jest niesamowity! Jeśli nie macie placków tortilli to nic nie...

Cukinia faszerowana z kurczakiem

Cukinia faszerowana z kurczakiem w kształcie łódki to pyszne danie, które dodatkowo wygląda oryginalnie i bardzo apetycznie. Danie to można przyrządzić w piekarniku i na grillu. Przepis ten dostałam od mojej przesympatycznej koleżanki Asi. Od tej pory często przygotowuję faszerowaną cukinię w kształcie łódki dla mojej rodziny, również w sezonie grillowym. Ale danie to sprawdza...

Wystrzałowe race lub fajerwerki – czyli przekąski z ciasta francuskiego

Dzisiejsze przekąski z ciasta francuskiego to jedne z najszybszych dań do podania na ciepło. Z pewnością sprawdzą się podczas zbliżającego się Sylwestra, czy na zabawie karnawałowej. Miłym akcentem imprezy sylwestrowej będą kiełbaski udekorowane w kształcie fajerwerków. 
1 2 3 4 5