Placki z cukinii to szybka i pyszna przekąska lub obiad. W sezonie pojawia się u nas w domu bardzo często. Podstawowy przepis na placki z cukinii jest delikatny w smaku, więc jeśli szukamy bardziej wyrażnego dania można podać placki z sosem lub przepis nieco zmodyfikować. Na końcu artykułu podałam kilka przykładów co można dodać do placków z cukini. W kwestii sosów, placki z cukinii najchętniej jemy z sosem ziołowym, czosnkowym lub tzatziki. 

Ilość sztuk20 sztuk
Kalorie55 kcal/szt.
Trudność średniałatwy

Placki z cukinii – składniki

  • Cukinia – 2 średnie lub 3 małe (800 g) 
  • Mąka pszenna – 6 łyżek (60 g)
  • Jajko – 1 sztuka
  • Cebula  – 1 sztuka średniej wielkości 
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia – około 6 łyżek
Placki z cukinii – jak uzyskać chrupiącą skórkę?

Cukinie są pełne wody. Zbyt duża ilość wody powoduje, że placki są miękkie. Im lepiej odcedzimy wodę z cukinii tym uzyskamy bardziej chrupiące placki.

Startą cukinię należy posolić, wymieszać, pozostawić na durszlaku przez kilka minut. Następnie z cukinii należy odcisnąć wodę. Do uzyskania jeszcze lepszego efektu, cukinię można przełożyć do pieluchy tetrowej lub gazy i wycisnąć nadmiar wody. 

 
Placki z cukinii – przepis
  1. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce na średniej wielkości oczkach. 
  2. Cukinię lekko posolić (1 płaska łyżeczka), przełożyć na sitko i pozostawić na kilka minut. Po tym czasie lekko odcisnąć sok z cukinii i przełożyć do miski.
  3. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do cukinii.
  4. Następnie dodać mąkę i jajko. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki. 
  5. Ciasto doprawić solą (1 płaska łyżeczka) i pieprzem. Należy uważać z ilością soli ponieważ cukinia już była wcześniej posolona. 
  6. Na patelnię wlać olej, aby zakrył dno. Nakładać 1 łyżkę ciasta i lekko spłaszczyć, formując okrągły placek. Piec na średniej mocy palnika przez 3-4 minuty z każdej strony.
  7. Usmażone placki z cukinii układać na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu.
  8. Cukinie można podawać z sosem czosnkowym, ziołowym lub tzatziki.
Placki z cukinii – co można dodać

Przepis na placki możemy modyfikować według własnych upodobań smakowych i tego co mamy w lodówce. Jednak z ilością składników nie możemy przesadzić, ponieważ placki mogą się rozpadać.

Do placów z cukinii doskonale pasują:

Pieczarki – 2 sztuki starte na tarce na grubych oczkach
Papryka – 1/4 dużej papryki pokrojonej w drobną kostkę
Ser żółty – 100 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
Czosnek – 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Natka pietruszki, kopru lub kolendry – drobno posiekana
Przyprawy – majeranek, kurkuma, papryka czerwona, tymianek, papryka chili

 

Przepis na sos czosnkowo ziołowy.

Więcej pomysłów na wypieki przekąski znajdziecie tutaj

Zobacz również

Dodaj komentarz