Naleśniki ze szpinakiem z piekarnika to ciekawa propozycja na obiad lub kolację. Przepisu na szpinak używam również do innych dań, między innymi do makaronu, jako farsz do pierogów lub zapiekanek. Naleśniki ze szpinakiem to świetny pomysł na danie dla gości, ponieważ możemy przygotować je znacznie wcześniej i zapiec dopiero przed podaniem. Dzięki temu mamy szybki i smaczny posiłek. Serdecznie polecam przepis na naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem

Czas pieczenia20 min
Temperatura pieczenia200ºC
Ilość sztuk8 sztuk
Kalorie318 kcal/szt.
Trudność średniaśredni

Ciasto na naleśniki

  • Mąka pszenna – 100 g (3/5 szklanki)
  • Jajka – 2 sztuki
  • Mleko – 300 ml
  • Olej – 1 łyżka
  • Sól – szczypta

Farsz ze szpinakiem i kurczakiem

  • Szpinak mrożony – 450 g
  • Ser żółty – 200 g
  • Śmietana gęsta 12% lub 18% – 3 łyżki
  • Masło – 1 łyżeczka
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz
  • Pierś z kurczaka – 1 sztuka
  • Olej do smażenia – 2 łyżki

Sos pomidorowy

  • Przecier pomidorowy (passata) lub pomidory w puszce – 400 ml
  • Cebula duża – ½ sztuki
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Pieprz – 1/4 łyżeczki
  • Oregano suszone – płaska łyżeczka
  • Cukier – szczypta
  • Sól
  • Oliwa do smażenia – 2 łyżki

Dodatkowo

  • Ser żółty mozzarella lub parmezan – 100 g
Naleśniki
  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki lub miksera. Ciasto najlepiej odstawić na 30 minut.

  2. Patelnię rozgrzać na kuchence ustawiając średnią moc palnika. Naleśniki można smażyć na patelni lekko posmarowanej oliwą lub bez tłuszczu na patelni z nieprzywierającą powłoką.

  3. Ciasto na naleśniki zamieszać, odmierzyć odpowiednią porcję np. za pomocą małej chochelki, tak aby ciasto pokryło całą powierzchnię patelni. Podnieś patelnię i wlać ciasto, od razu patelnie delikatnie przechylić, aby ciasto rozlało się na całą powierzchnię.

  4. Naleśnika smażyć przez około 45 sekund, aż do złotego koloru. Obrócić naleśnika i smażyć przez około 30 sekund.  

Farsz ze szpinakiem i kurczakiem
  1. Kurczaka pokroić w małą kostkę, maksymalnie 1x1cm. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju podsmażyć kurczaka. Doprawić solą i przyprawą do kurczaka. Smażyć, aż będzie miękki, co chwilę mieszając. 
  2. Szpinak włożyć do garnka, rozmrożić na małym ogniu co chwilę mieszając. Rozmrożony szpinak będzie wodnisty, więc należy odcisnąć przez sito. Ponownie przełożyć do garnka, dodać przeciśnięte przez wyciskarkę ząbki czosnku.
  3. Następnie dodać masło, doprawić solą i pieprzem.
  4. Na koniec dodać śmietanę, gałkę muszkatołową, ser żółty i wymieszać pozostawić na palniku, aż do momentu rozpuszczenia się sera. 
  5. Do szpinaku dodać usmażonego kurczaka, wymieszać. 
Sos pomidorowy
  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  2. Do garnka lub patelni wlać 2 łyżki oliwy, ustawić średnią moc palnika. Na rozgrzaną patelnie dodać cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć co chwilę mieszając, aż do zeszklenia. 
  3. Następnie dodać przecier pomidorowy, cukier i sól, gotować przez kilka minut, co chwile mieszając. Na koniec doprawić pieprzem i oregano.
Wykonanie
  1. Naczynie do zapiekania należy wysmarować tłuszczem.
  2. Na każdy naleśnik wyłożyć 1-2 łyżki farszu, zwinąć w rulon i ułożyć w naczyniu.
  1. Naleśniki polać sosem pomidorowym, natomiast wierz posypać startym serem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku do 200°C przez około 20 minut.

Polecam rówież pyszne, pieczone pierogi z żółtym serem i kurczakiem.  

Więcej pomysłów na znajdziecie tutaj

Zobacz również

Dodaj komentarz