Naleśniki ze szpinakiem z piekarnika to ciekawa propozycja na obiad lub kolację. Przepisu na szpinak używam również do innych dań, między innymi do makaronu, jako farsz do pierogów lub zapiekanek. Naleśniki ze szpinakiem to świetny pomysł na danie dla gości, ponieważ możemy przygotować je znacznie wcześniej i zapiec dopiero przed podaniem. Dzięki temu mamy szybki i smaczny posiłek. Serdecznie polecam przepis na naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki lub miksera. Ciasto najlepiej odstawić na 30 minut.
Patelnię rozgrzać na kuchence ustawiając średnią moc palnika. Naleśniki można smażyć na patelni lekko posmarowanej oliwą lub bez tłuszczu na patelni z nieprzywierającą powłoką.
Ciasto na naleśniki zamieszać, odmierzyć odpowiednią porcję np. za pomocą małej chochelki, tak aby ciasto pokryło całą powierzchnię patelni. Podnieś patelnię i wlać ciasto, od razu patelnie delikatnie przechylić, aby ciasto rozlało się na całą powierzchnię.
Naleśnika smażyć przez około 45 sekund, aż do złotego koloru. Obrócić naleśnika i smażyć przez około 30 sekund.
Polecam rówież pyszne, pieczone pierogi z żółtym serem i kurczakiem.
Więcej pomysłów na znajdziecie tutaj.