Dania i przekąski

Najszybsze faworki czyli a’la faworki z ciasta francuskiego

Najszybsze faworki czyli a'la faworki z ciasta francuskiego. To pyszna i błyskawiczna przekąska. Nie znam szybszego przepisu na faworki. Oczywiście smak jest inny niż tradycyjne faworki, jednak są również bardzo kruche i doskonałe do pochrupania. W mojej ocenie to doskonała alternatywa na szybką, słodką przekąskę.

Paluchy pizzowe

Paluchy pizzowe to idealna propozycja na przekąskę. Doskonale sprawdzą się na imprezie czy wieczorze filmowym. Paluchy pizzowe są smaczne zarówno w podstawowej wersji, czyli z sosem pomidorowym i serem lub z ulubionymi dodatkami. Drożdżowe paluchy najlepiej podawać z sosem czosnkowym, ketchupem lub po prostu maczane w dobrej oliwie. 

Tarta z kurczakiem i szpinakiem

Tarta z kurczakiem i szpinakiem to doskonały pomysł na kolację. Wprawdzie przygotowanie wytrawnej tarty zajmuje sporo czasu, jednak tartę można zrobić wcześniej. Wtedy czas pieczenia należy skrócić o 10 minut, a tuż przed podaniem podpiec w piekarniku przez 10 minut.

Naleśniki zapiekane z kaszą i warzywami

Naleśniki zapiekane z kaszą i warzywami to sprawdzony przepis na wegetariański obiad lub kolację. Naleśniki z kaszą gryczaną, ciecierzycą i dużą ilością warzyw są pyszne i bardzo sycące. Zapiekane naleśniki z warzywami możemy przygotować nawet dzień wcześniej i odgrzać tuż przed podaniem.

Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem to doskonała propozycja na podwieczorek lub obiad. Ryż z jabłkami na mleku to stary i sprawdzony przepis na lekkostrawne danie. W wersji wegańskiej mleko można zastąpić wodą lub mlekiem migdałowym. Jak przygotować ryż zapiekany z jabłkami? Zapraszam do przepisu.

Jajka sadzone z pieczarkami

Jajka sadzone z pieczarkami z powodzeniem można przygotować na śniadanie, obiad czy kolację. Wystarczy kilka prostych składników i możemy zrobić pyszne danie. W mojej wersji obiadowej jajka sadzone z pieczarkami podaję z ziemniakami. Natomiast na kolację polecam przygotować jajka na beztłuszczowej paleni, oczywiście pomijając olej.

Placki z białej rzodkwi

Placki z białej rzodkwi to szybki przepis na obiad lub przekąskę. Często zastanawiamy się co zrobić z białej rzodkwi. Oprócz surówki polecam placki z białej rzodkwi, które są bardzo smaczne i chrupiące. Placki doskonale smakują bez żadnych dodatków, jednak jeśli szukamy bardziej wyraźnego dania można placki podać z sosem ziołowym, czosnkowym lub tzatziki.

Młode ziemniaki z piekarnika

Młode ziemniaki z piekarnika z ziołami, polane masłem. Młode ziemniaki pieczone w piekarniku są chrupiące i bardzo aromatyczne. Ziemniaki doskonale pasują z takimi ziołami jak pietruszka, koperek, tymianek lub estragon. Młode ziemniaki również lubię z sosem ziołowym lub czosnkowym. 

Kluski leniwe (pierogi leniwe)

Kluski leniwe inaczej pierogi leniwe z twarogu. To klasyczna potrawa kuchni polskiej, a dla wielu z nas to smak dzieciństwa. Klusi leniwe są proste i smaczne. Najczęściej podaje się z podsmażoną bułką tartą lub słodką śmietaną. Do pierogów leniwych doskonale pasują całe owoce lub zmiksowane.

Naleśniki meksykańskie zapiekane w piekarniku

Naleśniki meksykańskie zapiekane w piekarniku to danie bezmięsne. Świetnie sprawdza się dla gości, ponieważ całość możemy przygotować wcześniej i odgrzać w piekarniku tuż przed podaniem. Naleśniki mają dużą ilość warzyw, tj. kukurydza, papryka, fasola i cukinia. Polecam również naleśniki zapiekane w piekarniku ze szpinakiem. 
1 2 3 4 5