Ciasto na pierogi najlepszy przepis

9

Ciasto na pierogi najlepszy przepis, ciasto jest miękkie i elastyczne. Dodatkowo ciasto tak szybko nie wysycha, ponieważ ma w składzie masło. To nie jest przepis na ciasto na pierogi z rodzinnego zeszytu. W mojej rodzinie robiło się ciasto na pierogi z dodatkiem jajka, zresztą moja mama tak robi do dziś. No cóż niektórych nie da się przekonać do zmiany nawyków ;). Mam nadzieję, że Was przekonam do wypróbowania mojego przepisu na ciasto na pierogi, które jest wyjątkowo przyjemne w lepieniu :). 

Ilość sztuk80 sztuk
Kalorie217 kcal/szt.
Trudność średniaśredni
 

Ciasto na pierogi

  • Mąka pszenna – 3 i 3/4 szklanki (600 g)
  • Masło – 60 g (4 łyżki)
  • Wrząca woda – 1 i 3/5 szklanki (400 ml)
  • Sól – 2 szczypty
Ciasto na pierogi najlepszy przepis
  1. Do miski wsypujemy mąkę i sól. Do gorącej wody dodajemy masło, mieszamy aż masło rozpuści się, następnie wlewamy do mąki.
  2. Ciasto najpierw mieszamy łyżką po chwili wykładamy na blat lekko oprószony mąką i zagniatamy ciasta, aż będzie miękkie i elastyczne. Ciasto możemy również wyrobić  za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego.
  3. Ciasto wykładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą, pozostawiamy przez około 30 minut.
Lepienie pierogów
  1. Ciasto dzielimy na 4 części.
  2. Jedną cześć ciasta, kładziemy na blacie podsypanym niewielką ilością mąki i rozwałkowujemy cienki placek.
  3. Za pomocą małej szklanki wycinamy kółka. 
  4. Na każdy środek kółka kładziemy farsz.
  5. Kółko składamy na pół, boki dokładnie sklejamy palcami. 
  6. Na desce podsypanej niewielką ilością mąki pierogi układamy obok siebie. Aby pierogi nie wyschły przykrywamy je lekko wilgotną ściereczką kuchenną. 
Gotowanie pierogów
  1. Gotowanie pierogów dzielimy na 4 tury, tak jak zostało podzielone ciasto. 
  2. Do garnka nalewamy wodę, lekko solimy, dodajemy 1 łyżkę oleju (dzięki temu po ugotowaniu nie będą się sklejały). Wodę zagotowujemy, wrzucamy pierogi, drewnianą łyżką delikatnie należy zamieszać, aby pierogi nie przykleiły się do dna.
  3. Pierogi gotujemy na średniej mocy palniku przez około 2 minuty od czasu wypłynięcia pierogów. 
  4. Pierogi wyławiamy za pomocą cedzaka. Dodatkowo możemy pierogi znajdujące się na cedzaku na chwilę zanurzyć w zimnej wodzie, dzięki temu nie będą się kleiły. 
  5. Pierogi rozkładamy na talerzu.
Jak mrozić pierogi?
  1. Na desce lub talerzu układamy perogi, tak aby się nie stykały.
  2. Tak ułożone pierogi wkladamy do zamrażarki na około 1 godzinę. 
  3. Następnie wyjmujemy pierogi i przekłądamy do woreczka (przeznaczonego do mrożeia).
  4. Ponwnie piergi wkładamy do zamrażarki.

Zobacz również

Dodaj komentarz