Tarta z serem pleśniowym i kurczakiem to świetne połączenie smaków. Wytrawna tarta świetnie pasuje na obiad, kolację czy przyjęcie. Przygotowując danie dla gości, polecam wykonać tartę wcześniej skracając czas pieczenia o 10 minut. Tuż przed podaniem podpiec tartę przez 10 minut i gotowe. Ser pleśniowy można zastąpić większą ilością innego sera np. mozzarelli lub serem feta. To danie jest proste, smaczne i sycące.

Ilość sztuk8 sztuk
Kalorie450 kcal/szt.
Trudność średniałatwy
Rozmiar formy25 cm

Ciasto

  • Mąką pszenna – 250 g
  • Żółtka – 2 sztuki
  • Masło –125 g
  • Sól – 1/3 łyżeczki
  • Pieprz – szczypta
  • Śmietana 18% lub 12% – 1 łyżka

Farsz

  • Ser pleśniowy – 100 g
  • Pierś z kurczaka – podwójna
  • Przyprawa do kurczaka
  • Ser żółty –  50g
  • Pomidor – 1 sztuka (średniej wielkości)
  • Cebula – 1 sztuka
  • Pomidory suszone – ½ łyżeczki
  • Czosnek świeży – 1 ząbek lub suszony ½ łyżeczki
  • Bazylia suszona – ½ łyżeczki
  • Olej do smażenia
Ciasto 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Mąkę przesiać, dodać żółtko, śmietanę, sól i pieprz. Ciasto zagnieć ręcznie lub mikserem z końcówką do ciasta kruchego. Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 min.
  2. Formę na tartę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną (nadmiar mąki należy strzepać).
  3. Schłodzone ciasto rozwałkować, następnie wyłożyć nim dno formy. Ponownie włożyć do lodówki na 60 minut.
  4. Po tym czasie ciasto ponakłuwać widelcem, podpiec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez około 15 minut.
Farsz
  1. Kurczaka kroimy w małą kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka.
  2. Na patelnie wlewamy niewielką ilość oleju. Rozgrzewamy patelnie na średnią moc i dodajemy kurczaka. Pod koniec smażenia dodać czosnek.
  3. Podsmażonego kurczaka należy odłożyć. Na tej samej patelni smażyć drobno posiekaną cebulę. 
Wykonanie
  1. Cebulę wyłożyć na podpieczony spód (razem z olejem pozostałym ze smażenia) i równo rozprowadzić.
  2. Usmażonego kurczaka wyłożyć na tartę.
  3. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ser pleśniowy pokruszyć. Wsypać oba sery. Na wierzchu posypać bazylią i suszonymi pomidorami.
  4. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut. 

Uwaga! Jeśli tartę chcemy podać później, należy skrócić czas pieczenia o 10 minut.  Wystudzoną tartę przechowywać w lodówce pod przykryciem. Tuż przed podaniem należy podpiec przez 10 minut w temperaturze 180ºC.

  1.  

Polecam również  pyszne przekąski z ciasta francuskiego:

Rolada ze szpinakiem

Ślimaczki z szynką i serem

Zobacz również

Dodaj komentarz