Choinka z ciasta francuskiego ze szpinakiem to smaczna i prosta przekąska w świątecznym akcencie. Przepisu na dobry, delikatny w smaku szpinak szukałam dosyć długo. Ten przepis jest moim ulubionym, który przygotowuję do różnych potraw już od paru lat. Używam go jako farsz do pierogów, makaronów, zapiekanek. Często przepis urozmaicam różnymi dodatkami, przede wszystkim kurczakiem. Polecam na święta choinkę z ciasta francuskiego.  

ciasto francuskie ze szpinakiem
Farsz ze szpinaku

Szpinak włożyć do garnka, rozmrażać na małym ogniu co chwilę mieszając. Rozmrożony szpinak będzie wodnisty, więc należy odcisnąć prze sito. Ponownie przełożyć do garnka, dodać przeciśnięte przez wyciskarkę ząbki czosnku. Następnie dodać masło, doprawić solą, pieprzem. Na koniec dodać śmietanę, gałkę muszkatołową (na końcu łyżeczki), dodać ser żółty i wymieszać pozostawić na gazie, aż do momentu rozpuszczenia się sera.

Pozostawić do wystudzenia.

Uwaga! Aby ciasto francuskie po upieczeniu było chrupiące i ładnie wyrosło, szpinak nie może być wodnisty. Dlatego, tak ważne jest odciśniecie z wody.

Wykonanie

Ciasta francuskie rozwinąć, pozostawić na papierach, lekko rozwałkować. Nożem należy wyciąć na każdym placku choinkę (trójkąt) z pieńkiem. Na jeden z trójkątów wyłożyć wcześniej przegotowany szpinak i przykryć drugim trójkątem z ciasta francuskiego. Nożem przeciąć paski przez dwie warstwy ciasta pozostawiając w środku pieniek. Paski (gałązki choinki) należy skręcić tyle razy na ile pozwoli ciasto. Z pozostałego ciasta francuskiego można powycinać gwiazdki i położyć na pieńku. Na koniec posmarować całą choinkę roztrzepanym jajkiem z wodą.

Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200ºC przez około 20-25 minut lub do zarumienienia ciasta.

Z pozostałego ciasta francuskiego można zrobić łatwe i pyszne ciasteczka. Najpierw należy powycinać prostokąty, nałożyć dżem, marmoladę lub czekoladę. Następnie skleić w kształcie pieroga i upiec.

 

Choinka z ciasta francuskiego jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. Z powodzeniem można zrobić dzień wcześniej i przed podaniem podgrzać w piekarniku.

Polecam również inne przekąski w szczególności, bardzo popularne na moim blogu, ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką oraz:

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Wystrzałowe race z kiełbaską i ciastem francuskim

Rolada ze szpinakiem i pieczarkami

Roladki z tortilli z kurczakiem

Sałatka

  • Ciasto francuskie – 2 opakowania
  • Szpinak mrożony – 250 g
  • Ser żółty – 100 g
  • Śmietana gęsta 12% lub 18% – 3 łyżki
  • Masło – 1 łyżeczka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Pieprz

Dodatkowo

  • Jajko roztrzepane z łyżką wody

Zobacz również

Dodaj komentarz