Rolada z ciasta francuskiego ze szpinakiem

19

Przed nami Sylwester, następnie karnawał, więc całkiem sporo okazji aby zorganizować domową imprezę. Stąd moja propozycja na pyszną, ciepłą przekąskę z ciasta francuskiego. Głównymi składnikami są pieczarki i szpinak z dodatkiem czosnku, dzięki czemu rolada jest bardzo aromatyczna. 

Dlaczego ciasto francuskie wychodzi niedopieczone? 

Z małymi wypiekami z ciasta francuskiego zazwyczaj nie ma żadnych problemu. Natomiast przy większych wypiekach (takich  jak rolada bądź strucla) może się zdarzyć się, że podczas pieczenia ciasto francuskie w środku będzie miękkie i niedopieczone. Oto kilka wskazówek, które pozwolą wam tego uniknąć:

  1. Zazwyczaj głównym powodem niedopieczonego ciasta jest zbyt wodnisty farsz. Nadmiar płynu powoduje, że ciasto robi się miękkie, bez względu na czas pieczenia. Farsz do ciasta francuskiego zawsze należy odsączyć z nadmiaru płynu.
  2. Kolejną przyczyną może być zbyt krótki czas pieczenia lub niewłaściwa temperatura. Ciasto francuskie zawsze wkładamy do nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia podawany w przepisach należy traktować jako wskazówkę. Gotowe, upieczone ciasto francuskie jest wyrośnięte i ma złoty kolor. Dobór właściwego czasu pieczenia zależy od kilku czynników. Między innymi od wielkości wypieku, piekarnika, rodzaju farszu czy sposobu składania ciast. Dlatego zawsze należy sprawdzić czy ciasto z wierzchu jest już wypieczone.
  3. Kolejnym powodem może być zbyt ciepły farsz, który roztopi ciasto. W związku z tym ciasto może się rwać, nie wyrośnie oraz nie rozwarstwi się. Farsz zawsze musi być w temperaturze pokojowej lub schłodzony w lodówce. 

Rolada

  • Placek ciasta francuskiego
  • Cebula – 1 sztuka
  • Ser żółty – 100 g
  • Pieczarki – 500 g
  • Świeży szpinak – 3 garście
  • Ząbek czosnku
  • Olej do smażenia

Dodatkowo

  • Ziarna sezamu do posypania
  • Jajko – 1 sztuka
Farsz

Pieczarki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie przełóż na patelnie, wlej niewielką ilość oleju,  lekko podsyp solą i podsmaż przez kilka minut. Po zdjęciu pieczarek, na tej samej patelni, podsmaż cebulę pokrojoną w półplasterki, aż do lekkiego zrumienienia. Cebulę ściągamy z patelni i mieszamy z pieczarkami, nadmiar płynu należy odsączyć. Następie na rozgrzaną patelnię kładziemy ząbki czosnku przeciśnięte przez prasę, a po chwili dokładamy szpinak. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż liście szpinaku lekko zmiękną (około 1 minuty). 

Wykonanie

Ciasto francuskie rozwiń na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Środek ciasta posyp wzdłuż startym serem i połową przygotowanego szpinaku. Następnie wyłóż pieczarkami z cebulą i posyp pozostałym szpinakiem.

Ciasto z obu stron farszu ponacinaj robiąc ukośnie paski. Zawiń ciasto na przemian, aby zakryć farsz. Roladę posmaruj roztrzepanym jajkiem i oprósz sezamem.

Całość należy piec w piekarniku nagrzanym do temperaturze 200 – 210ºC, przez około 20-25 minut lub do zarumienienia rolady. Po wyjęciu pokrój roladę na kawałki o grubości 2-3 centymetrów. 

Rolada z ciasta francuskiego doskonale pasuje z sosem czosnkowym. Przepis na sos oraz ślimaczki z ciasta francuskiego znajdziecie tutaj