Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką to propozycja, która sprawdzi się na imprezę, podwieczorek lub do pracy. Uwielbiam przekąski z ciasta francuskiego, ponieważ mając niewiele składników można zrobić pyszne jedzenie, które  zawsze wychodzi. Dodatkowo ich wykonanie jest bardzo szybkie, więc nawet gdy mamy niespodziewanych gości z łatwością zrobimy tą przekąskę. Ślimaczki są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Jeśli wolimy ciepłe dania, możemy na drugi dzień podgrzać je w piekarniku lub mikrofali, a ślimaczki nie stracą na smaku. Najchętniej podaję je z sosem czosnkowym, aczkolwiek same również smakują wyśmienicie. 

Ślimaczki z ciasta francuskiego - talerz
  • Ślimaczki

    • Placek ciasta francuskiego
    • Ser żółty w plastrach 12 – 13 plastrów
    • Szynka 12 – 13 plastrów
    • Szczypiorek

    Sos czosnkowy

    • Jogurt naturalny – 2-3 łyżki
    • Majonez – 2-3 łyżki
    • Ząbki czosnku – 2-3 sztuki
    • Sól
    • Pieprz

    Sos pomidorowy

    • Przecier pomidorowy – 4 łyżki 
    • Ząbki czosnku – 2 sztuki
    • Sól -1/4 łyżeczki
    • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
    • Pieprz
    • Szczypta cukru
Sos pomidorowy

Przecier pomidorowy, sól, zioła prowansalskie, pieprz, cukier oraz przeciśniety przez praskę czosnek mieszamy, aż do połączenia składników. 

Sos czosnkowy

Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez, jogurt naturalny, sól i pieprz, następnie wszystko razem mieszamy. 

Wykonanie

Ciasto francuskie rozwijamy na blaszce do pieczenia. Następnie smarujemy sosem pomidorowym, układamy plastry sera żółtego, później plastry szynki. Na koniec posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Niewielką ilość szczypiorku pozostawiamy do posypania ślimaczków po upieczeniu.
Całość lekko zwijamy (dłuższy brzeg), następnie kroimy na plastry o szerokości około 1,5 – 2 cm. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (możemy wykorzystać papier, w który było zawinięte ciasto) układamy ślimaczki obracając szerszą stroną.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200ºC przez około 20-25 minut lub do zarumienienia ciasta. Przed podaniem warto posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Ślimaczki z ciasta francuskiego świetnie smakują podane z sosem czosnkowym.

Smacznego!

Ślimaczki z ciasta francuskiego - krok 1
Ślimaczki z ciasta francuskiego - krok 2
Ślimaczki z ciasta francuskiego - krok 3
Ślimaczki z ciasta francuskiego - krok 4

Zobacz również

Dodaj komentarz