Wafle z mlekiem w proszku to smak mojego dzieciństwa. Najczęściej mama robiła wafle o smaku waniliowym lub waniliowo-kakaowym. Lubię smak mleka w proszku, dlatego używam jego w wypiekach, na przykład jako polewę lub krem do tortu. Jako dziecko czasami mleko w proszku  jadłam łyżką, jego smak i klejąca konsystencja jest niezapomnianym wspomnieniem. Domowe wafle z mlekiem w proszku są bardzo proste i szybki do wykonania. Kilka minut zajmie nam zrobienie domowych wafelków, jednak dłużej trzeba poczekać, aż wafle ostygną i można będzie pokroić i zjeść. 

 
Ilość sztuk36 sztuk
Kalorie137 kcal/szt.
Trudność łatwałatwy
Rozmiar formy25×25 cm

Wafle – składniki

  • Wafle tortowe kwadratowe – opakowanie (160 g)
  • Mleko w proszku – 2 szklanki + 2 łyżki (330 g)
  • Mleko UHT – 10 łyżek (80 ml)
  • Masło – 250 g
  • Cukier – ¾ szklanki (165 g)
  • Cukier wanilinowy – 8 g
Wafle z mlekiem w proszku – wykonanie
  1. Do garnka wsypać cukier, cukier wanilinowy, dodać masło i mleko UHT.

  2. Podgrzewać do rozpuszczenia składników na średniej mocy palniku.

  3. Garnek zdjąć z palnika, dodać mleko w proszku i energicznie wymieszać, żeby nie było grudek. Najlepiej rózgą kuchenną lub trzepaczką.

  4. Wafle przełożyć dosyć cienką warstwą kremu (użyłam 4 wafli). Ostatni wafel nie powinien być pokryty masą.

  5. Wierz obciążyć ciężkim przedmiotem co najmniej przez 30 minut. Po tym czasie wafel można już kroić, jednak najlepiej kroi się i smakuje na drugi dzień.

Domowe wafelki z mlekiem w proszku przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

Więcej pomysłów na słodkie przekąski znajdziesz tutaj

Dodaj komentarz