Wafle z mlekiem w proszku to smak mojego dzieciństwa. Najczęściej mama robiła wafle o smaku waniliowym lub waniliowo-kakaowym. Lubię smak mleka w proszku, dlatego używam jego w wypiekach, na przykład jako polewę lub krem do tortu. Jako dziecko czasami mleko w proszku jadłam łyżką, jego smak i klejąca konsystencja jest niezapomnianym wspomnieniem. Domowe wafle z mlekiem w proszku są bardzo proste i szybki do wykonania. Kilka minut zajmie nam zrobienie domowych wafelków, jednak dłużej trzeba poczekać, aż wafle ostygną i można będzie pokroić i zjeść.
Do garnka wsypać cukier, cukier wanilinowy, dodać masło i mleko UHT.
Podgrzewać do rozpuszczenia składników na średniej mocy palniku.
Garnek zdjąć z palnika, dodać mleko w proszku i energicznie wymieszać, żeby nie było grudek. Najlepiej rózgą kuchenną lub trzepaczką.
Wafle przełożyć dosyć cienką warstwą kremu (użyłam 4 wafli). Ostatni wafel nie powinien być pokryty masą.
Wierz obciążyć ciężkim przedmiotem co najmniej przez 30 minut. Po tym czasie wafel można już kroić, jednak najlepiej kroi się i smakuje na drugi dzień.
Domowe wafelki z mlekiem w proszku przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Więcej pomysłów na słodkie przekąski znajdziesz tutaj.