Tort z musem truskawkowym nie jest zbyt słodki, wręcz idealny na lato. Dodatkowo krem z mlekiem w proszku to jeden z najlepszych kremów maślanych. Nie jest zbyt ciężki, łatwy do rozsmarowania i trwały, nawet w upalne dni. W środku są dwie warstwy musu truskawkowego, które są bardzo lekkie i konsystencją przypominają ptasie mleczko. Tort z musem truskawkowym jest pyszny!

 
Ilość sztuk15 sztuk
Kalorie600 kcal/szt.
Trudność trudnatrudny
Rozmiar formy20 cm

Biszkopt kakaowy

  • Jajka L – 5 sztuk
  • Cukier – 3/4 szklanki (165g)
  • Mąka pszenna tortowa– 2/3 szklanki (120g)
  • Kakao – 1/3 szklanki (33g)

Składniki na mus

  • Truskawki świeże lub mrożone – 400 g
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Cukier – 70 g
  • Żelatyna w proszku – 12 g (3 łyżeczki)*
  • Śmietana kremówka 36% lub 30% – 350 ml schłodzonej minimum 12 godzin

Krem maślany z mleka w proszku

  • Mleko 3,2 % – 80 ml
  • Cukier – 100g
  • Masło 82% tłuszczu – 400g ( w temperaturze pokojowej)
  • Mleko w proszku – 180g

Dodatkowo

  • Truskawki do dekoracji – 10 sztuk
  • Czekolada deserowa – 150g
Biszkopt kakaowy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Mąkę pszenną tortową i kakao wymieszać, następnie przesiać.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Białka ubić na sztywną pianę.
  4. Dodać powoli cukier, ciągle miksując.
  5. Następnie dodać po jednym żółtku i chwilę ubijać.
  6. Na koniec dodawać partiami mąkę z kakao, za każdym razem delikatnie mieszając masę szpatułką. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników, inaczej masa opadnie i biszkopt słabo wyrośnie.
  7. Tortownice o wymiarach 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia samo dno (niczym nie smarować).
  8. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię.
  9. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC z grzałką góra i dół (do suchego patyczka).
  10. Biszkopt wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu, opuścić na podłogę z około 30 cm.

Dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta wyciągnąć biszkopt z formy.

Mus truskawkowy

Jeśli używasz mrożonych truskawek, które mają sporą ilość szronu, zalecam dodanie 1 łyżeczki więcej żelatyny.

  1. Żelatynę zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  2. Mrożonych truskawek nie trzeba wcześniej rozmrażać. Truskawki, sok z cytryny i cukier umieścić w małym garnku. Podgrzać aż do zagotowania i do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika. Zmiksować blenderem.
  3. Do gorącego puree dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia się w puree. Wystudzić do temperatury pokojowej.
  4. W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Dodać puree z truskawek. Delikatnie wymieszać do połączenia składników za pomocą łyżki lub mikserem na niskich obrotach.
Krem do tynkowania z mlekiem w proszku
  1. Mleko w proszku przesiewamy.
  2. Do garnka dajemy mleko UHT 3,2% i cukier, podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż cukier rozpuści się. Poztawiamy do całkowitego wystudzenia.
  3. Po tym czasie masło ucieramy za pomocą miksera, aż będzie puszyste i jasne (około 10 minut).
  4. Cały czas miksując dodajemy po łyżce mleka z cukrem, miksując krem chwilę między kolejnymi partiami.
  5. Następnie dodajemy po łyżce mleka w proszku, cały czas miksując. Krem miksujemy przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiego kremu bez wyczuwalnej konsystencji proszku. Na tym etapie możemy dodać barwnik spożywczy, kakao lub wybielacz do kremu i miksujemy, aż do uzyskania jednego koloru.
Dekoracje

Truskawki w czekoladzie

  1. Truskawki umyć dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem (muszą być całkowicie suche). 
  2. Truskawki ułożyć na blaszce lub desce wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce przez 15 minut.
  3. Czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej: umieścić szklaną miskę nad garnkiem z gorącą wodą, do miski dać połamaną czekoladę. Cały czas mieszając rozpuścić czekoladę.
  4. Rozpuszczoną czekoladę przełożyć do rękawa cukierniczego i polać truskawki. 
  5. Odstawić najlepiej w chłodne miejsce do zastygnięcia (nie do lodówki, ponieważ czekolada zrobi się matowa).

Spirale z czekolady

  1. Przygotować okrągły cienki przedmiot (na przykład rączki od wałka kuchennego) wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego zrobić cienkie strużki z czekolady, tak aby powstały połączone półkola.
  3. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Płaty czekoladowe

  1. Deskę lub blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Wyłożyć po jednej łyżce czekolady zachowując sporą odległość pomiędzy porcja.
  3. Następnie zaokrągloną częścią łyżki rozsmarować czekoladę, aby powstał płat czekoladowy (o długości około 5-8 cm).
  4. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.

     

Wykonanie
  1. Biszkopt podzielić na trzy równe blaty. Biszkoptu nie nasączamy, ponieważ mus truskawkowy jest lekko płynny i wystarczająco nasączy blat ciasta.
  2. Pierwszy blat ciasta położyć na paterze i założyć rant od tortownicy, wyłożyć 1/2  musu truskawkowego, rozsmarować.
  3. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu, wyłożyć  pozostały mus truskawkowy, rozsmarować.
  4. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu, schłodzić w lodówce minimum 3 godziny. 
  5. Schłodzony tort posmarować kremem maślanym z mlekiem w proszku. Najlepiej położyć cienką warstwę kremu i schłodzić w lodówce przez 20 minut. Po tym czasie wyłożyć pozostały krem maślany, dzięki temu znacznie łatwiej można uzyskać równą powierzchnię.
  6. Krem po schłodzeniu robi się twardy, więc dekoracje najlepiej ułożyć od razu po nałożeniu ostatniej warstwy kremu. Ewentualnie wyciągnąć tort z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej przez około 30 minut i dopiero nakładać dekoracje. 

Tort można zrobić dzień wcześniej przed podaniem. Bardzo dobrze przechowuje się w lodówce i dopiero kolejnego ciasto przechodzi smakami i jest najlepszy.

Uwielbiam mus truskawkowy, dlatego to nie pierwszy przepis, w którym wykorzystałam mus. Polecam również  pyszne ciasto bez pieczenia, przepis znajdziesz tutaj oraz piękny i prosty tort dla dzieci w kształcie tęczy.

Zobacz również

2 Odpowiedzi
  1. Agata

    Mus jest za rzadki. Ciasto stało w lodówce dobre 14h i po wyjęciu go do tynkowania, mus wyłaził bokami a konstrukcja była niestabilna. Tak się skończyło moje szykowanie tortu na urodziny córki. Proszę o dokładną analizę proporcji. zakładam że na taką ilość owoców za mało jest podanej żelatyny.

    1. Anna

      Bardzo mi przykro, że mus nie wyszedł, tym bardziej w tak ważnym dniu.
      Kilkukrotnie przygotowywałam ten mus, trzymając się tych samych proporcji z żelatyną. Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to możliwość, że masa była zbyt rzadka z powodu niedokładnie zmierzonej ilości owoców. Zmiana konsystencji może nastąpić nawet po dodaniu kilku truskawek więcej. Jeśli zostały użyte mrożonych truskawek, warto sprawdzić, czy ilość szronu nie była zbyt duża.
      Dziękuję za zostawienie komentarza.

Dodaj komentarz