Tort kanapkowy z szynką i jajkiem to jedna z propozycji na nadchodzące święta wielkanocne. Moją inspirację na wykonanie tortu znalazłam na Pinterest. Przejrzałam kilkanaście przepisów, z których zrobiłam swój własny, wykorzystując ulubione produkty. Tort kanapkowy prezentuje się doskonale na stole, podczas krojenia i degustacji. Ciasto kanapkowe jest bardzo kremowe. W smaku najbardziej wyczuwalny jest serek, dlatego należy wybrać taki, który najbardziej lubimy. 

Serek kanapkowy musi być bez dodatków, najlepiej śmietankowy lub jogurtowy. Najbardziej lubię domowy serek, dlatego znajdziecie go w przepisie. Wiem, że nie zawsze jest czas na przygotowanie domowego serka kanapkowego. Z gotowych produktów polecam szczerze serek „Mój ulubiony” z Wielunia, który jest bardzo delikatny w smaku lub bardziej słony serek Almette.

Wybór chleba. Chleb tostowy jest dosyć mało wyczuwalny w torcie, doskonale łączy się z serkami. Można użyć innego chleba tylko bez skórek. Bardziej ciężkie pieczywo np. żytnie może być w torcie nieco trudniejsze do krojenia.

Tort kanapkowy jest bardzo sycący. Z mojego przepisu wychodzi około 8-10 średniej wielkości porcji. 

Domowy serek kanapkowy

Ser rozdrobnij na gładką masę za pomocą maszynki do mielenia, praski, blendera, tłuczka do ziemniaków lub widelca. Następnie dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj, aż składniki połączą się i lekko zgęstnieją. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Domowy serek kanapkowy szczelnie przykryj i schłodź w lodówce przez co najmniej poł godziny.

Wykonanie

Z chleba tostowego należy cienko odciąć skórki.

Warstwa 1

Na płaskim talerzu/paterze, na której będzie podawany tort kanapkowy, kładziemy obręcz tortownicy (18 cm lub 20 cm).

Układamy kolejno warstwami:

  • Chleb tostowy 7- 8 kromek bez skórek
  • Serek kanapkowy 120 g
  • Ogórek około 15 cm
  • Szynka – 100 g
  • Musztarda 1 łyżeczka + 1 łyżka majonezu

Na dnie układamy kromki chleba tostowego odpowiednio je docinając i cienko smarujemy serkiem kanapkowym. Ogórka myjemy, kroimy w grubsze paski, następnie kroimy na cztery części, wykładamy na tort. Szynkę kroimy w drobną kosteczkę i wykładamy. Na koniec smarujemy musztardą wymieszaną z majonezem. 

Warstwa 2

Układamy kolejno warstwami:

  • Chleb tostowy 7- 8 kromek bez skórek
  • Serek kanapkowy 120 g + papryka słodka w proszku ½ łyżeczki + szczypta papryczki chili
  • Rzodkiewka – 5 sztuk
  • Szczypiorek – mały pęczek
  • Majonez 4 łyżki + papryka słodka w proszku ½ łyżeczki + szczypta papryczki chili

Układamy kromki chleba tostowego odpowiednio je docinając i cienko smarujemy serkiem kanapkowym wymieszanym z papryką chili i słodką. Rzodkiewkę kroimy na drobne paski i wykładamy. Szczypiorek drobno kroimy i posypujemy po wierzchu. Następnie majonez wymieszany z paprykami wykładamy za pomocą szprycy lub łyżeczki.

Warstwa 3

Układamy kolejno warstwami:

  • Chleb tostowy 7- 8 kromek bez skórek
  • Serek kanapkowy 120 g + chrzan tarty ½ łyżeczki lub więcej
  • Sałata roszponka – 3 garście
  • Jajka 3-4 sztuki
  • Majonez 4 łyżki + chrzan tarty ½ łyżeczki lub więcej

Układamy kromki chleba tostowego odpowiednio je docinając i cienko smarujemy serkiem kanapkowym wymieszanym z chrzanem. Wykładamy sałatę. Jajka umieszczamy w garnku z zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu przez około 8 minut, aby ugotowały się na twardo. Jajka zalewamy zimną wodą, aby ostygły. Obieramy, kroimy na paski i układamy. Smarujemy majonezem wymieszanym ze startym chrzanem. 

Warstwa 4

Układamy kolejno warstwami:

  • Chleb tostowy 7- 8 kromek bez skórek
  • Serek kanapkowy 120 g

Układamy kromki chleba tostowego odpowiednio je docinając i cienko smarujemy serkiem kanapkowym. Tort schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę. 

Ze schłodzonego tortu ściągamy obręcz tortownicy. Boki smarujemy pozostałym serkiem kanapkowym. Tort schładzamy w lodówce przez co najmniej 1 gadzinę.

Przed podaniem (nie wcześniej niż 1-2 godziny, aby szczypiorek nie zwiędnął) boki tortu dekorujemy szczypiorkiem, natomiast na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe, sałatę roszponkę i rzodkiewkę pokrojoną w paski. 

Tort kanapkowy przechowujemy w lodówce.

Z tortu kanapkowego zostało mi sporo skórek z których zrobiłam bardzo smaczną przekąskę. Koniecznie zerknijcie na przepis -> chrupiące skórki z chleba.

Jeśli szukacie sałatki, która świetnie pasuje na Wielkanoc, polecam przepis na:

sałatkę z brokułem i jajkiem 

sałatkę z roszponką i kurczakiem

sałatkę z tuńczkiem i jajkiem

Tort kanapkowy – składniki na tortownicę 18-20 cm

  • Chleb tostowy – 28 -32 kromki (1,5 – 2 bochenki)
  • Majonez – 250 ml
  • Serek kanapkowy np. Almette lub Wieluń – 600 g lub domowy serek*
  • Ogórek – 15 cm
  • Szynka – 100 g
  • Rzodkiewka – 1 pęczek
  • Szczypiorek – 1 pęczek
  • Sałata roszponka – 3 garście
  • Jajka – 3-4 sztuki
  • Chrzan tarty – ½ łyżeczki
  • Papryka słodka – ½ łyżeczki
  • Papryka chili – szczypta
  • Musztarda – 1 łyżeczka

*Domowy serek kanapkowy

  • Ser biały – 550 g
  • Śmietana kremówka 30% – 50 ml
  • Sól
  • Pieprz

Dodatkowo

  • Szczypiorek – duży pęczek
  • Pomidorki koktajlowe 3-4 sztuki
  • Rzodkiewka – 2 sztuki
  • Sałata roszponka do dekoracji
  •  

Zobacz również

Dodaj komentarz