Keks z bakaliami to jedno z tych ciast, które przywołują wspomnienia dzieciństwa i rodzinnych spotkań. To prostota w przygotowaniu idąca w parze z bogactwem smaku. W okresie Wielkanocy, gdy stoły uginają się od tradycyjnych wypieków, keks zawsze znajduje swoje miejsce, stając się ulubionym deserem wielu domów.

Zachęcam Cię do sięgnięcia po przepisy na keks i eksperymentowania w kuchni.

Oto kilka wskazówek, jak można zmodyfikować przepis na keks, aby uzyskać różnorodne warianty tego pysznego wypieku:

  1. Sok i alkohol doskonale pasują do keksu. Sok z pomarańczy dodaje mu świeżości oraz delikatnego aromatu. Alternatywnie, jeśli preferujemy wersję z alkoholem, możemy dodać rum, likier amaretto lub dowolny inny ulubiony likier lub alkohol, aby nadali keksowi unikalny aromat i smak.

  2. Bakalie do keksu, takie jak rodzynki, suszone śliwki, morele, ananas, figi, daktyle czy wiśnie, wzbogacają smak i teksturę keksu, pozwalając na eksperymentowanie z różnymi kombinacjami smaków. Dostępna w większości sklepów spożywczych, gotowa mieszanka bakalii do keksu ułatwia dodawanie różnorodnych suszonych owoców do wypieku.

  3. Wielkość keksówki zależy od preferencji co do wysokości keksa oraz od tego jaką mamy formę. Wielkość keksówki 11×30 cm jest najpopularniejszym rozmiarem. Jeśli użyjemy tej formy, keks będzie niższy, zajmie nieco poza połowę keksówki. Przy wykorzystaniu formy o wymiarach 11×25 cm wyjdzie keks wyższy, nieco ponad formę.

Czas pieczenia50 min
Temperatura pieczenia180ºC
Ilość sztuk20 sztuk
Trudność średniaśredni
Rozmiar formy11x25cm
Kalorie135 kcal/szt

Keks z bakaliami

  • Mąka pszenna – 1 szklanka i 1 łyżka (170 g)
  • Migdały mielone  – 1/2 szklanki (60 g)
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • Sól – 1 szczypta
  • Jajko – 3 sztuki
  • Cukier –  1/2 szklanki (110 g)
  • Cukier wanilinowy – 1 paczka (16 g)
  • Masło – 150 g
  • Sok z wyciśniętej pomarańczy lub likier amaretto lub rum – 50 ml (3 łyżki)
  • Mleko – 100 ml (2/5 szklanki)
  • Bakalie – 300 g (około 1 i 1/2 szklanki)
  • Mąka pszenna do bakalii – 1 łyżka

Polewa

  • Czekolada biała  – 150 g
  • Mleko UHT – 5 łyżek (75 g)
  • Migdały płatki – 2 łyżki

Dodatkowo

  • Mąka pszenna – 1 łyżka
  • Masło do wysmarowania formy – 1 łyżeczka
Keks
  1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa zrobi się jasna i puszysta.
  2. Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając, masę może się zważyć ale nie ma to wpływu na jakość ciasta.
  3. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy sól i zmielone migdały, mieszamy i  dodajemy do masy jajecznej. Wszystko delikatnie mieszamy, tylko do połączenia składników.
  4. Bakalie posypujemy łyżką mąki i mieszamy, dodajemy do masy. Ponownie wszystko delikatnie mieszamy.
  5. Na koniec dodajemy mleko i sok z pomarańczy lub likier amaretto ewentualnie rum, mieszamy.
  6. Keksówę o wymiarach około 11×25 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką, nadmiar mąki wysypujemy. 
  7. Piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka.
  8. Keks wyjmujemy z piekarnika od razu po upieczeniu. Dopiero po całkowitym wystudzeniu, ciasto wyciągamy z formy.
Polewa
  1. Mleko podgrzewamy w mikrofali lub w małym garnku na kuchence, aż będzie gorące, nie gotujemy.
  2. Dodajemy połamaną czekoladę i pozostawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie mieszamy i wylewamy czekoladę na wystudzone ciasto. 

Zobacz również

Dodaj komentarz