Sałatka z brokułem często pojawia się u nas w domu w różnych wersjach. Dzisiejsza propozycja jest najczęściej przygotowywana na różne okazje, święta lub do obiadu. Sałatka z brokułem jest bardzo prosta, szybka i kolorowa. Sałatkę podajemy z sosem czosnkowym lub koperkowym.

Wykonanie

Jajka umieszczamy w garnku z zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu przez około 8 minut, aby ugotowały się na twardo. Jajka zalewamy zimną wodą, aby ostygły. Obieramy i kroimy na ćwiartki.

Słonecznik prażymy na patelni (bez dodatku tłuszczu), pozostawiamy do ostygnięcia.

Brokuł myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki umieszczamy w garnku z wodą. Doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy na małym ogniu przez około 6-8 minut, aż będzie al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, dzięki temu nie straci koloru. Brokuł pozostawiamy do całkowitego odsączenia z wody, można również osuszyć ręcznikiem papierowym.

Na paterze lub misce dajemy brokuł, jajka, połówki pomidorów koktajlowych oraz kukurydzę.

Jogurt naturalny, majonez i czosnek przeciśnięty przez praskę lub koperek przekładamy do niewielkiej miski i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Tuż przed podaniem sałatkę polewamy sosem i posypujemy słonecznikiem.

Sałatkę z brokułęm przechowujemy w lodówce. 

Jajka są nieodłączną częścią Wielkanocy. Dlatego sałatki z jajkiem doskonale pasuję na tą okazję.

Polecam również sałatki na Wielkanoc:

Sałatka z roszponką, kurczakiem i jajkiem

Sałatka z pieczarkami i jajkem.

Sałatka z brokułem

  • Brokuł – 500 g
  • Pomidory koktajlowe – 10 sztuk (około 80 g)
  • Kukurydza – 2 łyżki (około 40 g)
  • Jajka – 3 sztuki
  • Słonecznik – 2 łyżki

Sos

  • Jogurt naturalny – 3 łyżki
  • Majonez – 1 łyżka
  • Ząbek czosnku lub łyżka drobno posiekanego koperku
  • Pieprz
  • Sól

Zobacz również

Dodaj komentarz