Babka z galaretką to nietypowy przysmak, którym zaskoczysz swoich gości. Bez dodatku tłuszczu i mleka, babka jest mniej kaloryczna, ale nadal zachowuje wyjątkowy smak. W tym przepisie należy trzymać się ilości cukru, ponieważ to prawidłowo ubite białka z cukrem utrzymują strukturę babki. Jej konsystencja jest nieco bardziej zbita, natomiast chrupiąca skórka dodaje jej wyjątkowego smaku. Babka ta bardzo przypomina tradycyjną babkę marmurkową, a przepis na nią jest bardzo podobny. Dodatek zielonej galaretki nadaje jej delikatny, lekko zielony kolor, co sprawia, że idealnie wpasowuje się na wielkanocny stół.

Wielkość keksówki zależy od preferencji co do wysokości keksa oraz od tego jaką mamy formę. Wielkość keksówki 11×30 cm jest najpopularniejszym rozmiarem. Jeśli użyjemy tej formy, ciasto będzie niższy, zajmie nieco poza połowę keksówki. Przy wykorzystaniu formy o wymiarach 11×25 cm wyjdzie babka wyższy, nieco ponad formę.

Czas pieczenia45 min
Temperatura pieczenia180ºC
Ilość sztuk20 sztuk
Kalorie96kcal/szt.
Trudność średniaśredni

Babka z galaretką

  • Mąka pszenna – 1 szklanka (160 g)
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Jajka – 4 sztuki
  • Cukier – 3/4 szklanki (165 g)
  • Galaretka – 1 sztuka 
  • Sól – szczypta

Polewa

  • Biała czekolada – 50 g
  • Mleko – 1 łyżka

Dodatkowo

  • Pistacje – 5 sztuk
Babka z galaretką

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Żółtka oddzielam od białek. Żółtak ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę.  W oddzielnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli, aż piana będzie sztywna, trwa to kilka minut.
  2. Mąkę pszenna przesiewamy, dodajemy proszek galaretki, proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy stopniowo do masy z żółtek, miksujemy przez 2-3 minuty.
  3. Dodajemy piane z białek, delikatnie mieszamy szpatułką ( nie mikserem), aż do połączenia składników.
  4. Keksówkę o wymiarach około 11×25 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką, nadmiar mąki wysypujemy. 
  5. Piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
  6. Keks wyjmujemy z piekarnika od razu po upieczeniu. Dopiero po całkowitym wystudzeniu, ciasto wyciągamy z formy.
Polewa
  1. Mleko podgrzewamy w mikrofali lub w małym garnku na kuchence, aż będzie gorące, nie gotujemy.
  2. Dodajemy połamaną czekoladę i pozostawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie mieszamy i wylewamy polewę na wystudzone ciasto. 
  3. Na wierzchu polewę możemy posypać drobno posiekanymi pistacjami. 

Zobacz również

Dodaj komentarz