Tort kanapkowy z szynką i jajkiem to jedna z propozycji na nadchodzące święta wielkanocne. Moją inspirację na wykonanie tortu znalazłam na Pinterest. Przejrzałam kilkanaście przepisów, z których zrobiłam swój własny, wykorzystując ulubione produkty. Tort kanapkowy prezentuje się doskonale na stole, podczas krojenia i degustacji. Ciasto kanapkowe jest bardzo kremowe. W smaku najbardziej wyczuwalny jest serek, dlatego należy wybrać taki, który najbardziej lubimy.
Serek kanapkowy musi być bez dodatków, najlepiej śmietankowy lub jogurtowy. Najbardziej lubię domowy serek, dlatego znajdziecie go w przepisie. Wiem, że nie zawsze jest czas na przygotowanie domowego serka kanapkowego. Z gotowych produktów polecam szczerze serek „Mój ulubiony” z Wielunia, który jest bardzo delikatny w smaku lub bardziej słony serek Almette.
Wybór chleba. Chleb tostowy jest dosyć mało wyczuwalny w torcie, doskonale łączy się z serkami. Można użyć innego chleba tylko bez skórek. Bardziej ciężkie pieczywo np. żytnie może być w torcie nieco trudniejsze do krojenia.
Tort kanapkowy jest bardzo sycący. Z mojego przepisu wychodzi około 8-10 średniej wielkości porcji.
Ser rozdrobnij na gładką masę za pomocą maszynki do mielenia, praski, blendera, tłuczka do ziemniaków lub widelca. Następnie dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj, aż składniki połączą się i lekko zgęstnieją. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Domowy serek kanapkowy szczelnie przykryj i schłodź w lodówce przez co najmniej poł godziny.
Z chleba tostowego należy cienko odciąć skórki.
Warstwa 1
Na płaskim talerzu/paterze, na której będzie podawany tort kanapkowy, kładziemy obręcz tortownicy (18 cm lub 20 cm).
Układamy kolejno warstwami:
Na dnie układamy kromki chleba tostowego odpowiednio je docinając i cienko smarujemy serkiem kanapkowym. Ogórka myjemy, kroimy w grubsze paski, następnie kroimy na cztery części, wykładamy na tort. Szynkę kroimy w drobną kosteczkę i wykładamy. Na koniec smarujemy musztardą wymieszaną z majonezem.
Warstwa 2
Układamy kolejno warstwami:
Układamy kromki chleba tostowego odpowiednio je docinając i cienko smarujemy serkiem kanapkowym wymieszanym z papryką chili i słodką. Rzodkiewkę kroimy na drobne paski i wykładamy. Szczypiorek drobno kroimy i posypujemy po wierzchu. Następnie majonez wymieszany z paprykami wykładamy za pomocą szprycy lub łyżeczki.
Warstwa 3
Układamy kolejno warstwami:
Układamy kromki chleba tostowego odpowiednio je docinając i cienko smarujemy serkiem kanapkowym wymieszanym z chrzanem. Wykładamy sałatę. Jajka umieszczamy w garnku z zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu przez około 8 minut, aby ugotowały się na twardo. Jajka zalewamy zimną wodą, aby ostygły. Obieramy, kroimy na paski i układamy. Smarujemy majonezem wymieszanym ze startym chrzanem.
Warstwa 4
Układamy kolejno warstwami:
Układamy kromki chleba tostowego odpowiednio je docinając i cienko smarujemy serkiem kanapkowym. Tort schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę.
Ze schłodzonego tortu ściągamy obręcz tortownicy. Boki smarujemy pozostałym serkiem kanapkowym. Tort schładzamy w lodówce przez co najmniej 1 gadzinę.
Przed podaniem (nie wcześniej niż 1-2 godziny, aby szczypiorek nie zwiędnął) boki tortu dekorujemy szczypiorkiem, natomiast na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe, sałatę roszponkę i rzodkiewkę pokrojoną w paski.
Tort kanapkowy przechowujemy w lodówce.
Z tortu kanapkowego zostało mi sporo skórek z których zrobiłam bardzo smaczną przekąskę. Koniecznie zerknijcie na przepis -> chrupiące skórki z chleba.
Jeśli szukacie sałatki, która świetnie pasuje na Wielkanoc, polecam przepis na: