Naleśniki z dodatkiem soku ze świeżo wyciśniętej dyni stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych naleśników. W tym przepisie dynia jest praktycznie niewyczuwalna, dodając jedynie piękny pomarańczowy kolor. Dlatego naleśniki z dodatkiem soku z dyni są świetne zarówno jako danie słodkie, jak i wytrawne.
W swoich przepisach coraz częściej używam świeżo wyciśniętego soku z dyni oraz startej dyni. Podczas wyciskania dyni uzyskuję dużo aromatycznego soku, który nadaje danym intensywny smak dyni i piękny kolor. Oczywiście ilość soku zależy od rodzaju dyni, ale każda odmiana nadaje się doskonale. Ten sposób jest dla mnie szybszy i wygodniejszy niż korzystanie z gotowego puree.
Soku z dyni koniecznie nie wylewaj – to świetny dodatek i zamiennik mleka. Sok ten doskonale smakuje także na surowo, bez gotowania, zwłaszcza gdy dodamy do niego przetarty banan, sok z jabłka lub pomarańczy. Połączenie soku z dyni z innymi owocami to prawdziwa bomba witamin. W ten sposób otrzymamy dyniowy sok przecierowy typu Kubuś.
Pyszny smak: Sok z dyni dodaje tym naleśnikom wyjątkowego smaku, który jest zarówno słodki, jak i delikatnie przyprawiony.
Zdrowa alternatywa: Dynia jest pełna witamin, minerałów i antyoksydantów. Sok z niej wyciśnięty dostarcza witaminę A, C, E, a także beta-karoten, który wspomaga naszą odporność i pielęgnuje skórę.
Niskokaloryczne: To świetna opcja dla tych, którzy chcą zjeść coś pysznego, ale nie chcą przesadzać z kaloriami. Dynia jest niskokaloryczna, więc można się nią delektować bez wyrzutów sumienia.
Mrożenie: Startą dynię można zamrozić. Przed zamrożeniem lekko odciskam nadmiar soku, a następnie dzielę starty miąż na porcje, zazwyczaj po około 600 g każda. Po rozmrożeniu prawdopodobnie konieczne będzie ponowne odciskanie dyni z nadmiaru soku.
Wekowanie: Jeśli chodzi o wekowanie, startą dynię należy lekko odcisnąć z nadmiaru soku i gotować w garnku na małym ogniu przez kilka minut. Następnie dynię można przełożyć do słoików i poddać procesowi wekowania. Więcej informacji na temat tego sposobu przetwarzania żywności znajdziesz tutaj.
Jeśli chcemy wykorzystać miąższ z dyni, najlepiej wycisnąć jedynie 70% soku ze startej dyni. Z pozostałej startej dyni możemy przygotować pyszne babeczki czy chleb.
A jak Wy używacie dyni w swojej kuchni? Może macie swoje ulubione przepisy z dynią? Podzielcie się nimi w komentarzach poniżej. Czekam z niecierpliwością na Wasze pomysły i inspiracje!